Botoșăneancă închisă pentru crimă în Italia: statul nu îi acordă despăgubiri, deși i-a fost demonstrată nevinovăția!

Botoșăneancă închisă pentru crimă în Italia: statul nu îi acordă despăgubiri, deși i-a fost demonstrată nevinovăția!


gazetaromaneasca.com

Aproape trei ani de detenţie pe nedrept şi acum statul italian îşi bate joc de ea! Vasilica Adriana Iacob, 45 de ani, îngrijitoarea româncă originară din comuna botoşăneană Vorona, a fost condamnată în octombrie 2009 la 14 ani de închisoare pentru presupusa ucidere a unei femei de 81 de ani la Albano (Roma), şi apoi achitată cu unanimitate de Curtea de Apel. Ea s-ar putea să nu obţină nicio despăgubire pentru acele 970 de zile petrecute în spatele gratiilor pentru o infracţiune pe care în realitate nu a comis-o nimeni. Judecătorii au dispus după achitare plata a 200.000 de euro, dar avocaţii statului nu sunt de acord.
 
Au fost necesare două instanţe de judecată şi diferite expertize medico-legale, iar la final judecătorii au stabilit că nu Adriana a ucis-o pe femeia pe care o îngrijea, Paola Iori, ci pur şi simplu bătrâneţea.
 
De ce se opune avocatura statului? Din aceleaşi motive pentru care românca a fost bănuită de crimă. Pe 7 ianuarie 2008, femeia a fost găsită beată la căpătâiul defunctei. A încercat apoi - fără să ascundă acest lucru - să facă să dispară de pe podea sângele pe care bătrâna doamnă l-a pierdut după ce a căzut la pământ. Paola Iori a fost ucisă de un stop cardiac. Niciunul dintre anchetatori, însă, nu a crezut în moartea din cauze naturale. Corpul bătrânei prezenta fracturi costale şi diferite echimoze, şi anchetele s-au concentrat imediat pe acea femeie străină cu un vizibil viciu al alcoolului. Unul dintre martori a povestit apoi că le-a auzit pe cele două femei certându-se în mod furios în zilele de dinaintea decesului.
 
Şi astfel Adriana Iacob a fost arestată şi condamnată de Curtea cu Juri din Frosinone.
 
Adevărul iese la lumină câteva luni mai târziu, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel din Roma, datorită unei noi expertize efectuate asupra cadavrului. Verificarea tehnică stabileşte că inima bătrânei a încetat să mai bată din cauze naturale, şi că fracturile sunt rezultatul căderii. În apel, Adriana a fost achitată şi i s-au acordat despăgubiri pentru detenţie injustă. Avocaţii statului au făcut recurs la Casaţie.
 
Iată în sinteză recursul pe care Avocatura generală a statului, în contul Ministerului Economiei, l-a prezentat la Curtea de Casaţie: "Iacob - se citeşte în recurs - se refugia într-un consum excesiv de alcool. Acest fapt, în plus faţă de prezenţa unor grave leziuni pe corpul persoanei pe care trebuia să o îngrijească şi a relaţiilor proaste cu aceasta, a generat grava suspiciune de omucidere". Iacob, aşadar, "a concurat din culpă sau din culpă gravă la emiterea măsurii de arestare preventivă".
 
"Este absurd să se utilizeze stratagema stării de ebrietate, a presupuselor relaţii proaste pentru a se justifica trei ani de detenţie pe nedrept", subliniază Giacomo Tranfo, avocatul îngrijitoarei românce. "Paola Iori a murit pe 8 ianuarie 2008 de infarct, nu pentru că ar fi bătut-o Iacob. Fracturile costale, dupăcum s-a evidenţiat apoi la Curtea cu Juri, trebuiau puse pe seama masajului cardiac. Aceasta este prima bătaie de joc care a dus la o primăcondamnare pe nedrept. Şi acum, dupădoi ani şi unsprezece luni de închisoare, se vrea săi se nege despăgubirea". "Nu aş vrea - subliniază avocatul - ca o atât de evidentă eroare judiciară să fie plătită de victimă".

gazetaromaneasca.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
290

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
336

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
276

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...