Botoșănean din elita universitară: Câți români ar fi dispuși să își apere țara în cazul în care România ar fi atacată?

Este parlamentar, profesor universitar și rector al uneia dintre cele mai importante universități din România.

Botoșănean din elita universitară: Câți români ar fi dispuși să își apere țara în cazul în care România ar fi atacată?

   Foto: static.espreso.tv

Leonard Azamfirei, care a obținut de curând cel de-al patrulea mandat de rector al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, fiind de câteva ori în cărți pentru portofoliul de ministru al Sănătății, a făcut zilele trecute o analiză cu privire la potențiala participare a românilor la ”apărarea țării în cazul în care România ar fi atacată”.

Răspunsul, spune rectorul născut în Botoșani, pare că nu este ușor de găsit.

 

De pildă, explică Leonard Azamfirei, în toamna anului 2022, 36,2% dintre respondenți ar fi participat „cum pot, la apărarea țării”, 33,2% „ar fi așteptat să vadă cum decurg lucrurile”, iar 29,1% ar fi fugit din țară sau s-ar fi ascuns împreună cu familia, conform „Barometrului de securitate a României” realizat de LARICS și Academia Română în parteneriat cu Ambasada SUA.

Un an mai târziu, 50,5% dintre români declară că ar lupta să-și apere țara, peste 11% s-ar ascunde până la trecerea războiului și aproape 20% ar emigra, conform sondajului realizat de INSCOP Research.



”Pe site-ul Europa Liberă România găsesc un sondaj (neștiințific, reflectă doar opiniile cititorilor) care arată că 26% dintre români s-ar prezenta la unitatea militară dacă ar primi ordin de încorporare, 10% „nu se consideră pregătiți pentru război” și ar fugi din țară, 27% declară că „nu sunt interesați să lupte pentru România” și ar refuza încorporarea, iar 36% nu ar face nimic”,
spune senatorul Leonard Azamfirei.

Rectorul Facultății de Medicină și Farmacie din Tg. Mureș accentuează faptul că, în ultima lună, tot mai mulți înalți oficiali militari atrag atenția că țările lor sunt nepregătite în caz de război Rusia – NATO.

”Chiar dacă pe hârtie superioritatea militară a NATO este incontestabilă, realitatea din teren este diferită, în condițiile în care Rusia și-a pus economia pe picior de război și alocă aproximativ 40% din buget pentru cheltuieli militare, o realitate de neimaginat pentru economiile statelor NATO sau pentru nivelul de suportabilitate al guvernelor apusene. În plus, oficialii militari americani estimează că Rusia a ocolit sancțiunile occidentale și a reușit să obțină clandestin componentele de care avea nevoie pentru producția de rachete, care a crescut semnificativ în 2023. În definitiv, cipurile necesare pentru producția a sute de rachete pot fi aduse din state terțe în valize care încap în portbagajul unei mașini, cine ar putea să-i blocheze pe ruși?”, spune profesorul universitar doctor Leonard Azamfirei.

Concluzia senatorului Azamfirei nu pare să fie una deloc liniștitoare. ”Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”, spune dictonul latin „Si vis pacem, para bellum”, la care profesorul universitar apelează pentru a ilustra contextul vremurilor în care (și) România se află în prezent: ”Cred, asemenea lui Grand Shapps, secretarului britanic al Apărării, că lumea post-belică s-a încheiat și că riscul de a avea mai multe conflicte în următorii ani este în creștere. Chiar dacă ne liniștim cu gândul că „România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum ca parte a NATO”, nu putem ignora scenariul extinderii războiului cu Rusia la nivel european. În condițiile în care capacitatea de intimidare a Occidentului pare să fi scăzut în ultimii ani, unul dintre puținele argumente pe care Rusia le înțelege cu adevărat este răspunsul unitar al statelor euroatlantice, deci și al României, în spiritul dictonului latin „si vis pacem, para bellum”.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Premieră în România. Peste 7 milioane de români riscă amendă!

Wednesday, 30 April 2025

Premieră importantă pentru toți proprietarii de case și apartamente din România. După 16 ani de la înființarea sistemului de asigurări obligatorii a locuinței, s-a acordat prima sa...

Peste 200 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European. Vezi oferta!

Wednesday, 30 April 2025

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 253 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Danemarca – 30 locuri de muncă vacante pen...

Proteste ale sindicaliștilor din Direcția Silvică, nemulțumiți față de proiectul de reorganizare a Romsilva!

Wednesday, 30 April 2025

Zeci de angajați ai Direcției Silvice Botoșani au participat, miercuri, la o grevă de avertisment în semn de nemulțumire față de proiectul de act normativ propus de ministrul Mediului, Mi...