Boli tradate de parul care cade

Este normal ca parul sa cada, cateva fire de par disparand pentru a face loc altora noi. Cand devine aceasta o problema, insa?

Iata cand trebuie sa incepi sa iti faci griji in aceasta privinta, conform msn:

 Caderea parului poate aparea dupa sarcina, in urma operatiilor, a scaderii masive in greutate sau a stresului extrem. Se mai poate intampla si atunci cand te speli foarte des pe cap sau folosesti produse dure.

Femeile vor vedea o intensificare a caderii parului la 3 saptamani - 6 luni de la un eveniment stresant.

Acest lucru mai poate intampla si din cauza medicamentelor, precum antidepresivele sau imunosupresoarele.

Cauze ereditare

 Caderea parului poate sa fie si genetica, atat la femei cat si barbati. Gena se mosteneste atat de la mama, cat si de la tata si efectele pot sa se vada chiar de la 20 de ani, fie pe o parte a scalpului, fie pe toata suprafata sa.

 Dermatologii pot sa faca teste de sange pentru a determina ereditatea, iar caderea parului se poate atenua prin aplicarea unei solutii pe baza de minoxidil, ceea ce nu este recomandat in caz de sarcina sau alaptare.

Hipotiroidism

 Milioane de oameni sufera de boli ale tiroidei. Atunci cand corpul produce prea putin hormon tiroidal, apar probleme de inima, starea de spirit are de suferit si metabolismul. Daca ai hipertiroidism, este afectata starea de energie, cresterea parului, a unghiilor si starea pielii.

 Hipotiroidismul duce si la stari de greata, constipatie, oboseala, depresie si lipsa de concentrare, problema fiind comuna mai ales in cazul femeilor de peste 50 de ani.

Hipertiroidismul duce la pierderi inexplicabile si rapide de greutate, nervozitate, diaree, piele umeda, slabiciune musculara si caderea parului.

Lupus

 Lupusul este o boala autoimuna cronica, ce afecteaza in special femeile cu copii mici sau chiar insarcinate, cauzand oboseala extrema, dureri de cap, ulceratii bucale, dureri si articulatii umflate. Multe persoane prezinta o iritatie in forma de fluture pe fata, dureri de piept, anemie.

 Comuna este si caderea parului, ce poate aparea alaturi de iritatii ale scalpului. Testele de sange arata daca o persoana sufera intr-adevar de aceasta boala sau nu, fiind nevoie de tratamente topice pe langa cele interne, pentru a incuraja cresterea parului.

Deficit de fier, anemie

 Femeile care au parte de un ciclu menstrual foarte greu de suportat probabil nu consuma destule alimente bogate in fier sau corpul lor nu asimileaza asa cum trebuie aceasta substanta.

Oboseala extrema, slabiciunea, pielea palida, migreele, dificultatea de concentrare, mainile si picioarele reci si caderea parului sunt semne de anemie.

 Consuma carne rosie, peste, legume cu frunze verzi, cereale fortifiate si fasole atat pentru a-tin trata anemia, cat si pentru a redobandi podoaba capilara de altadata. Femeile au nevoie de 18 mg de fier pe zi.

Sindromul ovarului polichistic

 Milioane de femei sufera de sindromul ovarului polichistic, chiar de la varsta de 11 ani. Asta inseamna ca ovarele produc prea multi hormoni, putand in timp sa se ajunga la infertilitate.

In acest caz apare parul facial, cicluri menstruale sunt neregulate, apare acneea si chisturile ovariene. Parul de pe cap poate sa se subtieze considerabil sau sa cada.

Probleme cu pielea scalpului

 Un scalp nesanatos ingreuneaza cresterea foliculilor de par. Dermatita seboreica, psoriasizul si infectiile fungice pot duce la caderea parului. Celulele epidermei nu mai functioneaza cum trebuie, apare matreata, scalpul este iritat, parul se ingrasa foarte repede sau, din contra, pielea este foarte uscata.

Un test dermatologic va arata boala de piele de care suferi, astfel incat sa urmezi tratamentul indicat, ce poate consta atat in pastile, cat si in sampoane si creme speciale.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”

Wednesday, 13 November 2024

„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...

Schimbări legate de ajutorul de înmormântare: Ce prevede legea!

Wednesday, 13 November 2024

Astfel, acesta se va acorda și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului sau unei persoane neasigurate. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stab...

PSD Botoșani: 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ!

Wednesday, 13 November 2024

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI – Politici pentru noua genera...