Boc-Boc. Cine e? Nu conteaza, da-mi telefonul sa caut in el

Boc. Boc. Nu va ganditi la altceva, e doar o bataie in usa. Si bate, si bate, pana raspunzi. Un domn in costum te roaga sa-i dai drumul in casa pentru ca vrea sa-ti caute in masina de spalat. E acolo o pereche de pantaloni si ar vrea sa stie ce ai in buzunar. S-ar putea sa vina vremea cand, legal, trebuie sa-i dai drumul. Despre asta iti povestesc astazi. Cum ca-i bine sa ne aliem si sa oprim proiectul asta de lege. Iata de ce:

Camera Deputatilor a organizat recent o dezbatere publica pe tema proiectului de lege privind securitatea cibernetica (vezi document pdf).

Ce spune aceasta lege? Pe scurt, in interpretarea Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (APADOR - CH), perchezitia informatica se poate efectua chiar daca persoana vizata nu a comis nicio fapta penala / infractiune si fara sa mai fie nevoie de autorizatia unui judecator. Cu alte cuvinte, va putea fi ceva de genul:

Boc. Boc. Acelasi Domn in costum. Negru. Costumul, nu domnul. "Va rog sa-mi dati telefonul dumneavoastra". Te uiti lung, il intrebi de ce. Iti raspunde grabit ca nu-i treaba ta. In fond, de ce ar fi?

La dezbatere, generalul SRI Dumitru Dumbrava isi exprima gandurile foarte clar. Este normal ca serviciile sa poata avea acces oricand la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit in criminalitatea cibernetica fara ca utilizatorul lui sa stie (din cauza unui virus). Dumbrava considera ca, dimpotriva, apelul la decizia unui judecator nu este esentital, cata vreme "daca mergi cu computerul la depanat nu treci mai intai pe la judecator ca sa-i ceri avizul ca depanatorul sa se uite in computerul tau".

Incerc sa ma gandesc in ce realitate ar fi logica o astfel de abordare. Si n-o gasesc. Gasesc, in schimb, un raspuns genial al unui parlamentar despre care nu stiu aproape nimic.

Deputatul Vasile Oajdea, Seful Comisiei IT din Camera Deputatilor, spune:

"Cand omul merge la depanator o face pe riscul sau. E dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu computerul personal, e altceva cand iti intra cineva cu forta in el. Ce propuneti dumneavoastra este un fel de viol. De ce nu mergeti acum pe strada ca sa intrebati o domnisoara daca e de acord sa-i faceti un control?".

Acest text nu e un pamflet, desi si-ar dori sa fie. Nu e nici o analiza amanuntita a proiectului de lege. E doar o constatare. Una simpla. Daca nu reactionam, probabil ca dupa ne va fi mai greu s-o facem. Nu de alta, dar daca maine iti intra cineva in casa si cauta lucruri, pana la urma gaseste ceva. Si asta e o forma extraordinara de control.

Vrei sa ajuti? Spune despre proiect. Semneaza petitia urmatoare.

Si, in plus, reactioneaza la astfel de abuzuri. Nu de alta, dar asa incepe orice forma de abuz. Cu ideea ca e facut, de fapt, spre binele tau!

ALIN POPESCU

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sute de detectoare de fum instalate de pompieri, în locuințele persoanelor vârstnice! (Video)

astăzi, 17:10

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a unor detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz. ...

PNL Botoșani, Eduard Mititelu: Tu știi ce face parlamentarul tău? (foto, video)

astăzi, 15:08

Partidul Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani a lansat o campanie de informare intitulată „Tu știi ce face parlamentarul tău?”. Eduard Mititelu, candidat din partea PNL ...

Vin primele autobuze electrice pentru Botoșani și Zona Metropolitană! (foto)

astăzi, 14:56

Marți, la Primăria Municipiului Botoșani, au fost semnate noi contracte de achiziție în cadrul proiectului „Modernizarea transportului public la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Mun...