Boala sărutului se tratează la pat!

Mononucleoza sau boala sărutului este o afecţiune virală care se tratează cu repaus timp de câteva săptămâni. Specialiştii avertizează că este în creştere numărul cazurilor de mononucleoză sau boala îndrăgostiţilor. Această maladie este mai frecventă la tinerii între 15 şi 35 de ani.

Mononucleoza se transmite prin schimbul de salivă în timpul sărutului. Această boală infecţioasă este provocată de virusul Epstein-Barr aflat în salivă şi mucus. Trebuie să amintim că doi îndrăgostiţi, care se sărută, fac un schimb de câteva miligrame de apă, albumină, materii grase, săruri şi substanţe organice. Semnele mononucleozei apar după 4-7 săptămâni de la expunerea la virus. În general, persoanele fac această infecţie o singură dată în viaţă. La copii, boala este mai blândă, trecând neobservată sau cu simptome de faringită. Forme mai "vizibile" fac adolescenţii şi tinerii adulţi.

În aceste cazuri, prima şi cea mai importantă recomandare a medicului este: repaus, repaus, repaus. Tânăra sau tânărul trebuie să înceapă cu respectarea orelor de somn nocturn şi cu trezirea dimineaţa la aceeaşi oră. 20 de minute de repaus după masa de prânz fac cât două ore de somn. Pentru refacere, adolescentul trebuie să bea apă şi sucuri din fructe proaspete. Specialiştii precizează că deshidratarea creşte senzaţia de oboseală. În programul zilnic al adolescentului trebuie incluse cel puţin 20 de minute de mers pe jos în ritm normal.

TRATAMENT
La ora actuală, este în studiu un vaccin contra virusului Epstein-Barr (un virus foarte contagios din familia celor herpetice). Iar un tratament contra mononucleozei nu avem. În schimb, medicul poate prescrie medicamente care acţionează asupra simptomelor: febră, dureri de gât şi de cap. Sunt, în general, medicamente paracetamol, care scad febra şi reduc durerile, asociate cu o cură de vitamina C pentru a face faţă oboselii.

Contra durerilor de gât sunt prescrise drajeuri de supt sau soluţii pulverizate. În mononucleoza de origine virală, antibioticele sunt total inutile. După infecţie, virusul Epstein-Barr persistă toată viaţa în nazofaringe şi în limfocite. Fără complicaţii, mononucleoza trece de la sine după aproximativ patru săptămâni.
Sursa: Jurnalul National

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alexia Tudose, un miracol pe scenă! ”Nu mai vreau să fiu fata care a avut accident, vreau să fiu Alexia – artista!” (Video)

Friday, 16 May 2025

Tânăra cu brațele replantate în urma unui accident a oferit o interpretare care a mișcat inimile tuturor: „Să nu te lași și să zâmbești în continuare pentru că l...

Etilotestul l-a dat de gol: Un botoșănean a fost prins la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie!

Friday, 16 May 2025

La data de 15 mai 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 48 de ani, din comuna George En...

Statul, obligat să-i plătească despăgubiri de peste 100.000 euro lui Piedone!

Friday, 16 May 2025

Cristian Popescu Piedone, achitat în final în dosarul Colectiv, trebuie să primească daune de aproximativ 160.000 de euro de la stat pentru cele 13 luni petrecute în închisoa...