Boagiu si Igas s-au inteles: Jandarmii si politistii vor pazi trenurile!

Boagiu si Igas s-au inteles: Jandarmii si politistii vor pazi trenurile!

Anca Boagiu

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, si ministrul de Interne, Traian Igas, au semnat un protocol privind colaborarea unitatilor din cele doua ministere.

Protocolul prevede colaborarea unitatilor de transporturi feroviare, navale si aeriene din cadrul MTI cu unitatile de politie, jandarmi si politie de frontiera din MAI.

Acesta va intra in vigoare la o luna de la semnare si se refera la masuri de prevenire si combatere a actiunilor ilicite, precum si de mentinere a ordinii publice in domeniul transporturilor, potrivit unui comunicat al MTI.

"Colaborarea dintre unitatile care desfasoara activitati in domeniul transporturilor si structurile specializate din cadrul MAI va viza asigurarea integritatii infrastructurilor de transport, instalatiilor, sistemelor de semnalizare si a marfurilor, precum si a sigurantei pasagerilor, bunurilor si valorilor, pe timpul derularii transporturilor", informeaza MTI.

Conform protocolului, la solicitarea unitatilor de transport feroviar, unitatile de politie, jandarmi si politie de frontiera vor sprijini personalul unitatilor de transport si vor efectua actiuni cu personal propriu pentru a preveni si combate faptele de distrugere, deteriorare si furturile de la instalatiile de siguranta a circulatiei, dispozitivele de linii, masini si utilaje de lucru, mijloace de transport, cladiri si alte obiective apartinand infrastructurii feroviare.

De asemenea, actiunile comune ale unitatilor de transport si ale structurilor specializate din cadrul MAI vor urmari prevenirea si combaterea faptelor care pot avea ca efect blocarea sau perturbarea traficului feroviar sau care pot afecta siguranta circulatiei.

Paza marfurilor si a transporturilor speciale, facuta de jandarmi

In acelasi timp, conform prevederilor protocolului, paza transporturilor bunurilor si valorilor sau a produselor cu caracter special, aflate in tranzit pe teritoriul Romaniei pe calea ferata, va fi asigurata de efective de jandarmi, iar transportatorii de bunuri sau valori au obligatia monitorizarii permanente a derularii transporturilor si sesizarii de urgenta a politiei transporturi, in caz de pericol.

In plus, pentru prevenirea aruncarii cu corpuri contondente in sau din mijloacele de transport, crearea de obstacole sau deteriorari ale elementelor infrastructurii, unitatile de politie si de jandarmi, impreuna cu cele de transport, vor organiza si executa actiuni de prevenire in zonele unde se produc frecvent asemenea acte.

"In vederea prevenirii si combaterii actelor de dezordine in statiile de cale ferata, porturi, aerogari si pe trenurile de calatori, de agresare a salariatilor aflati in serviciu, de distrugere si degradare a inventarului vagoanelor de clasa, precum si pentru combaterea calatoriei frauduloase pe mijloacele de transport feroviar, a sustragerilor de carburanti din vagoanele cisterna aflate in trafic sau din depozitele de materiale constituite in stocuri `rezerva de mobilizare`, anual sau periodic, dupa caz, vor fi elaborate si puse in aplicare planuri de masuri comune sau sarcini specifice si responsabilitati ce urmeaza a fi executate in comun de unitatile specializate ale MAI si unitatile de transport din cadrul MTI", potrivit comunicatului.

Protocolul mai prevede ca, la solicitarea unitatilor de transport naval, unitatile de politie, jandarmi si politie de frontiera sa ofere sprijin si sa efectueze actiuni cu personal propriu pentru prevenirea si combaterea faptelor de distrugere sau deteriorare a instalatiilor de semnalizare costiera sau portuare care pot afecta siguranta circulatiei, a sustragerii de marfuri de pe platformele portuare sau a actiunilor care pot avea ca efect blocarea sau perturbarea traficului de nave.

"Pentru buna desfasurare a activitatilor specifice ale MAI in domeniul transporturilor si controlului de frontiera, unitatile de transport vor asigura spatii de lucru, pe baza de contract de comodat, pentru efectivele unitatilor de politie transporturi, jandarmi si politie de frontiera care desfasoara activitati nemijlocite in sistem", precizeaza MTI.

Protocolul va intra in vigoare la 30 zile de la semnare, urmand ca eventualele modificari sa se faca cu acordul partilor.


NewsIN

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
56

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
846

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
395

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...