BNR schimbă condițiile de creditare pentru imobiliare. Avansul va fi mai mare

BNR schimbă condițiile de creditare pentru imobiliare. Avansul va fi mai mare

BNR vrea să schimbe condițiile de creditare pentru românii care investesc în imobiliare. Astfel, de la 1 ianuarie 2022 avansul va fi mai mare pentru toate tipurile de credite acordate fie în lei, euro sau alte valute.

Astfel creditele în lei pentru investiții în imobiliare nu vor putea depăși 75% din valoarea garanției ,cele în euro 65%, iar cele în alte valute  50%.

BNR a publicat un proiect de regulament pentru schimbarea condiţiilor de creditare pentru unele credite de investiţii imobiliare, prin care avansul ar urma să fie modificat, precum şi criteriile de calcul pentru gradul maxim de îndatorare al persoanelor fizice scrie ZF.ro

”În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documnetului BNR.

Astfel, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro, şi 50% pentru creditele în alte valute.

Potrivit noilor calcule, românii vor avea de plătit un avans de 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, de 35% pentru cele în euro şi 50% pentru cele în alte valute.

Noile condiţii intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

 

Spune-ne opinia ta