BINE DE STIUT: Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic

Un atac de cord este o urgenta medicala. Se va suna imediat serviciul de urgenta in cazul in care o persoana sufera un infarct miocardic.

In cazul majoritatii persoanelor, simptomele unui atac de cord apar abia dupa 3 ore de la declansarea acestuia. Multi pacienti isi pierd viata inainte de a ajunge la spital. Cu cat se intervine mai repede, cu atat cresc sansele de supravietuire. Tratamentul medical prompt scade sansele afectarii cardiace.

Cauze si manifestari

Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange care transporta oxigenul catre inima este blocat partial sau total. Muschiul inimii va fi privat de oxigen si va muri, treptat.

Cand o persoana sufera un atac de cord poate experimenta oricare dintre urmatoarele manifestari:

- modificari ale tonusului mental - mai ales la varstnici;
- durerere in piept fie sub forma unei presiuni, apasari sau senzatie de plenitudine, localizata in centrul pieptului dar si in zona maxilarului, umar, brate, spate, stomac. Durerile toracice se pot manifesta in crize de cateva minute care dispar si reapar.
- transpiratie rece;
- ameteli;
- greata (mai frecvent intalnita la femei);
- amorteala, dureri, furnicaturi in bratul stang;
- scurtarea respiratiei;
- slabiciune sau oboseala, intalnita mai ales la varstnici.

Scaderea sau lipsa fluxului de sange afecteza partial sau total muschiul inimii. Un infarct miocardic, in general, provoaca dureri in piept cu o durata mai mare de 15 minute, dar posibil sa nu aibe nici un simptom.

Multi dintre cei care au experimentat un atac de cord au manifestat semne de avertizare cu cateva ore, zile sau chiar saptamani in avans. Semnele de avertizare timpurie ale unui atac de cord s-ar putea desfasura sub forma unor episoade de durere toracica ce debuteza in timpul activitatii fizice si care se amelioreaza in repaus.


Masuri de prim ajutor

In cazul in care o persoana ar putea avea un atac de cord:

- se va suna serviciul medical de urgenta, cat mai repede de la declansarea simptomelor;
- cel in cauza se va odihni, va sta asezat si va incerca sa-si pastreze calmul;
- se va lua nitroglicerina cat mai rapid daca apar deja simptomele infarctului miocardic si daca medicamentul a fost prescris de medic;
- se va mesteca si inghiti o aspirina (daca nu aveti alergii la acest medicament);
- celui aflat in pericol i se va face resuscitare cardiopulmonara: respiratie gura la gura si comprimare in zona pieptului. Medicii de la serviciul de urgenta vor oferi indicatii pentru realizarea corecta a procedurilor de prim ajutor, pana la sosirea ambulantei.

Ce nu se va face cand o persoana sufera de atac de cord:

- nu se va lasa singura persoana care are sufera un infarct, decat daca este absolut necesar, pentru a se cere ajutor;
- nu se va permite bolnavului sa nege simptomele si chiar daca acesta protesteaza, se va solicita serviciul de urgenta;
- nu se va astepta pentru a vedea daca simptomele dispar;
- nu se va oferi nici un medicament pacientului cu exceptia celor prescrise de medic pentru afectiunile cardiovasculare.

sfatulmedicului.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

AJPIS Botoșani: Persoanele cu nevoi speciale își vor primi indemnizațiile pe luna ianuarie începând de mâine!

astăzi, 20:15

Suma totală platită este de 10.941.339 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Indemnizația lunară acordată persoanei cu handicap grav - Bugetul personal complementar ...

Lângă noi: România deschide prima fabrică de hârtie cerată din estul Europei!

astăzi, 19:35

Potrivit unui comunicat al Exonia, România devine pionier în estul Europei prin deschiderea primei fabrici de hârtie cerată destinată ambalării produselor alimentare, „&icir...

Blocada la Ștefănești: Zeci de controale efectuate de polițiști în trafic!

astăzi, 18:45

Astfel, polițiștii au acționat în baza planului de activitate Blocada, fiind legitimate peste 60 de persoane și controlate 54 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fos...