Biletele de tratament, acordate în funcţie de un punctaj, nu de ordinea depunerii cererilor

Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) a modificat criteriile în baza cărora se acordă bilete pentru tratament balnear, stabilind acordarea acestora în funcţie de punctajul obţinut de fiecare pensionar.

Potrivit noilor criterii stabilite de CNPAS, acordarea biletelor pentru tratament balnear va ţine cont de mai multe aspecte, precum cuantumul pensiei, categoria de pensie a beneficiarului sau dacă solicitantul a obţinut bilet de tratament balnear în ultimii doi ani.

"Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri. Punctajul aferent fiecărei cereri este obţinut prin însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă", se arată în documentul publicat pe site-ul CNPAS.

Directorul de comunicare de la CNPAS, Angelica Mihail, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că elaborarea noilor criterii a vizat eliminarea cozilor de la casele de pensii, în acest sens fiind prevăzut şi faptul că noile formulare de cereri pentru biletele de tratament vor putea fi trimise la casele de pensii prin fax, prin poştă sau în format electronic, prin e-mail.

În cazul cererilor depuse de soţ şi soţie care doresc să meargă împreună la tratament balnear, punctajul luat în calcul în vederea ierarhizării se stabileşte ca medie a punctajelor individuale.

Repartiţia biletelor de tratament balnear pe baza ordinii de ierarhizare a cererilor se întocmeşte de către fiecare casă teritorială de pensii, cu cel puţin 30 de zile anterior primei zile de începere a fiecărei serii.

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin şase luni în ultimele 12 luni anterioare repartizării biletului. De asemenea, pot primi bilete cei din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau beneficiarii prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.

Biletele pot fi acordate numai în limita numărului locurilor la tratament balnear finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea anuală.

Din totalul biletelor repartizate pentru fiecare lună, trei la sută rămân la dispoziţia conducerii Casei teritoriale de pensii, pentru soluţionarea unor cazuri medicale grave sau a unor cazuri sociale deosebite, care necesită tratament balnear în regim de urgenţă.

Persoanele care refuză nejustificat un bilet de tratament repartizat pierde dreptul la un alt bilet în cursul anului calendaristic respectiv. Biletele de tratament balnear se acordă individual, o singură dată pe an.

Biletele de tratament erau acordate până acum în funcţie de ordinea depunerii cererilor, astfel că pensionarii se înghesuiau la cozi pentru a fi siguri că primesc bilete.
 

 

Sursa: Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
305

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
340

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
282

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...