BILANT: Sute de persoane salvate si alte mii evacuate din calea apelor!

Salvarea de la moarte a 267 de persoane, evacuarea din calea apelor a altor 4.420 de semeni sunt doar câteva date din spatele operaţiunilor de intervenţie desfăşurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani pe timpul inundaţiilor de la sfârşitul lunii iunie – începutul lunii iulie.

La acţiunile de salvare şi evacuare a sinistraţilor, bunurilor materiale şi animalelor, precum şi alte intervenţii în situaţii de urgenţă apărute pe teritoriul judeţului Botoşani, au participat zilnic în jur de 350 de angajaţi ai I.S.U. Botoşani, atât în teren cât şi în punctul de comandă.

De la instalarea stării de urgenţă, data de 22 iunie 2010, a fost folosită toată tehnica de intervenţie din dotarea inspectoratului, atât pentru acţiunile din teren, cât şi pentru asigurarea logistică a intervenţiilor.

În noaptea de 28 spre 29 iunie, când locuitorii municipiului Dorohoi şi ai comunelor Hilişeu – Horia, Pomârla, Şendriceni, Broscăuţi şi Vf. Câmpului s-au confruntat cu inundaţii fără precedent, nu mai puţin de 322 de pompieri au acţionat în teren pentru salvarea şi evacuarea lor.

Mulţi dintre angajaţii I.S.U. au fost chemaţi din turele libere. Acestora li s-au alăturat şi colegii care lucrează în cadrul diferitelor compartimente ale inspectoratului. O parte dintre salvatori au venit de la peste 60 km distanţă, de la Rădăuţi Prut, unde executau misiuni de protejare a locuinţelor aflate în zona inundabilă a râului Prut.

24 de ore din 24, acţiunile din teren au fost coordonate de angajaţii Centrului Operaţional din cadrul inspectoratului. Astfel că, în spatele echipelor din teren s-au executat o serie de activităţi care au avut menirea de a asigura cursivitatea misiunilor de intervenţie.

În perioada critică a inundaţiilor, personalul inspectoratului a lucrat continuu, neţinând cont de numărul de ore de când sunt în misiune, aceştia muncind chiar şi 72 de ore. În sprijinul pompierilor botoşăneni au venit 47 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Iaşi, Buzău, Timiş, Argeş şi Braşov cu 5 autocamioane, 4 bărci, 25 motopompe, 4 eloectrogeneratoare.

Direcţia Silvică Botoşani a pus la dispoziţia inspectoratului - 5 motopompe şi 2 generatoare, Crucea Roşie Botoşani - 2 motopompe, SVSU Rădăuţi Prut – 5 motopompe iar SVSU Durneşti, Româneşti, Dobârceni, Suliţa, Gorbăneşti, Tudora, Curteşti şi Vlădeni câte o motopompă.

Timp de 18 zile, pompierii botoşăneni şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă au fost nevoiţi să lupte cu apele pentru salvarea oamenilor sau a bunurilor din 68 de unităţi administrativ-teritoriale, fie că a fost vorba de scurgeri de pe versanţi, fie de revărsarea unor ape curgătoare.

În urma inundaţiilor au rămas 1.082 de oameni fără case, cărora, cu ajutorul celorlalte autorităţi implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi sponsori, li s-au asigurat cazare temporară, hrană, asistenţă medicală şi psihologică, 1.100 locuinţe afectate, dintre care 53 distruse total, iar 437 în pericol de prăbuşire, 5.836 de fântâni colmatate, culturi şi păşuni distruse de pe aproximativ 18.000 ha de teren, cca. 1500 ha pădure afectate. Sunt doar câteva cifre care ilustrează proporţiile dezastrului, culminând cu decesul a 7 persoane. Ca cetăţenii să se întoarcă la o stare de normalitate, pompierii continuă acţiunile pentru reabilitarea zonelor afectate de inundaţii.

Pe lângă acţiunile de salvare, evacuare şi de reabilitare a zonelor afectate de inundaţii, personalul inspectoratului a asigurat şi intervenţiile la alte situaţii de urgenţă apărute pe teritoriul judeţului Botoşani.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
315

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
454

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
581

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...