Beneficiile preparatelor din dovleac. PLUS: O reteta delicioasa!

Beneficiile preparatelor din dovleac. PLUS: O reteta delicioasa!
Dovleacul sau bostanul, cum i se mai spune in unele zone ale tarii, a ajuns celebru in lumea intreaga pentru dimensiunile sale, adesea uriase, iar la americani, este simbolul traditional care figureaza ca personaj principal in sarbatoarea de Halloween.

Semintele de bostan dar si preparatele, miere, tinctura si ulei se recomanda in prevenirea si tratarea a zeci de boli.

Semintele contin magneziu, fier, cupru, zinc, vitamina K, fosfor, siliciu, calciu. Cunoscatorii spun ca ar fi mai bune decat semintele de floarea soarelui doar ca, pentru efecte terapeutice vizibile, trebuie consummate neprajite si nesarate si pe stomacul gol.

Semintele combat viermii intestinali, diabetul, afectiunile prostatei, cistita, guta si durerile de oase. De asemenea, desfunda venele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, au efect echilibrant glandular si nervos.

Din semintele de dovleac se poate obtine ulei ale carui beneficii sunt bine cunoscute de mult timp de medicina traditionala. Uleiul este obtinut prin presarea la rece a semintelor decojite, are culoare verde-brun inchis, gust puternic aromat si este bogat in vitamina E.

Uleiul de seminte de bostan nu se poate prepara acasa, dar il gasesti la magazinele de produse naturiste. Uleiul extras din semintele de dovleac este printre cele mai puternice vermifuge si detoxifiante naturale, fiind utilizat in trecut pentru vindecarea multor boli, infectioase, nervoase sau cu substrat hormonal.

In caz de hiperexcitabilitate nervoasa si sexuala se elimina din alimentatie zaharul, produsele cu cacao si ciocolata, bauturile racoritoare dulci si alte produse preparate care au in compozitie indulcitori artificiali si seara, inainte de culcare, se iau cate doua lingurite de ulei de dovleac cu putin suc de lamaie.

 Mierea de dovleac se obtine acasa intr-un mod foarte simplu. Se face capac unui bostan de marime medie, se scot semintele si apoi se toarna miere de albine, pana la doua degete mai jos de capac. Ar fi bine sa fie miere de salcam.

Sigileaza capacul si lasa-l la loc intunecat vreo zece zile. Rastoarna lichidul format in dovleac intr-un borcan si amesteca-l apoi cu miezul pasat in blender. Aceasta miere se foloseste impotriva constipatiei, in caz de durere de stomac, boli gastriontestinale, afectiuni ale ficatului.

Se ia, timp de 20 de zile, cate o lingura de miere de dovleac de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa. Preparatul se tine la frigider.

Tinctura de dovleac se prepara acasa, turnand intr-un bostan o jumatate de litru de alcool dublu rafinat, printr-un orificiu nu mai mare decat gatul de sticla. Inchide dovleacul etans si lasa-l la macerat 30 de zile, timp in care sa-l agiti de cateva ori pe zi. Filtreaza apoi lichidul si miezul fara coaja, fa-l piure in blender si amesteca-l cu alcoolul.

Tinctura de bostan elimina pietrele de la vezica biliara. Timp de trei saptamani, se ia de trei ori pe zi cate o lingura de tinctura, cu jumatate de ora inainte de mesele principale. (Silvia Holotiuc)

 

O reteta delicioasa! Placinta cu dovleac

Placinta cu dovleac miroase a copilarie, iar facuta in casa este un rasfat de care trebuie sa te bucuri intr-o zi de toamna. Se pregateste simplu, daca urmezi pas cu pas indicatiile din acesta reteta.

 Pentru blat ai nevoie de sase oua, sase linguri de zahar, sase linguri de ulei, 500 de grame de faina, un praf de copt, zahar vanilat, iar pentru umplutura iti trebuie 500 de grame de dovleac (din cel foarte galben si bine copt), o lingurita cu varf de scortisoara, vanilie, trei linguri de zahar, patru linguri de smanatana, o ceasca de lapte, doua galbenusuri, 50 de grame de unt, o lingura de pesmet, seminte de dovleac crude si decojite.

 Incepe prin a curata dovleacul. Da-l prin razatoarea mare. Pune-l la calit impreuna cu zaharul si laptele, la foc mic, intr-un vas cu capac. Cand s-a inmuiat bine (dupa circa 15 minute), lasa-l descoperit, la foc putin mai mare sa mai scada, inca 10 minute. Amesteca din cand in cand.

La final adauga mirodeniile si da-l deoparte sa se racoreasca bine. Amesteca smantana cu galbenusurile de ou, untul si o lingura de pesmet. Adauga totul in dovleac si amesteca bine pana ce acesta devine cremos. Crema pentru umplutura este gata.

Aluatul se face foarte repede. Sparge ouale si batele bine impreuna cu zaharul. Adauga uleiul, lingura dupa lingura pe rand, praful de copt, zaharul vanilat si faina. Amesteca cu o lingura, apoi cu mana.

Intinde tot aluatul intr-o tava, unsa cu unt si tapetata cu faina, intr-o singura foaie, ridicand foaie de aluat si pe marginea tavii. Pune umplutura si presara pe deasupra seminte de dovleac.

Coace placinta la foc moale, in cuptorul incins bine, pentru circa 40 de minute. Se taie si se serveste dupa ce s-a racorit complet. Daca vrei poti sa inlocuiesti semintele de dovleac cu nuci.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
179

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
369

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
102

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...