Clima României va suferi schimbări semnificative în următoarele decenii, a declarat marţi Elena Mateescu, director general al ANM, la o conferinţă de profil.
„Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice, vorbim despre proiecţii care arată schimbări semnificative ale climei României în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară. În acelaşi timp, vorbim de schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creştere frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor”, a explicat Elena Mateescu, director general al ANM.
Totodată, oficialul ANM avertizează că, spre finele secolului, între 2061-2090, cel mai pesimit scenariu, „indică valori chiar mai mari în ceea ce priveşte lunile de vară, creşteri cu 4-6 grade şi descreşterea cantităţilor medii de precipitaţii cu 20-30%”.
Reamintim că datorită modificărilor climatice anul 2019 a avut cele mai mari temperaturi din istorie.
Meteorologii de la Organizația Mondială de Meteorologie și Programul pentru Schimbări Climatice Copernicus, de exemplu, au anunțat că luna iulie 2019 a fost cea mai caldă lună măsurată vreodată în Europa, depășind recordul din 2016.
Șeful programului Copiernicus, Jean-Noël Thépaut, a transmis că deși „luna iulie este în general cea mai caldă lună a anului în lume” în anul 2019 au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi din istorie făcând astfel din acest iulie ”luna cea mai caldă măsurată vreodată”.
„Prin continuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și impactul asupra creșterii mondiale a temperaturilor, recordurile vor continua să fie doborâte”, a avertizat el.
Diferența dintre luna aceasta și 2016, când a fost până acum cea mai fierbinte din istorie a fost de 0,04 grade Celsius, dar trebuie ținut cont de faptul că anul 2016 a fost puternic influențat de El Niño.
Potrivit lui Copernicus, temperatura medie a lunii iulie 2019 a fost cu 0,56 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1981-2000 și cu 1,2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, baza de referință a experților ONU pentru climat.