Bem lapte cu untura de porc, seu si nu numai. Ce boli pot provoca alimentele contrafacute

Bem lapte cu untura de porc, seu si nu numai. Ce boli pot provoca alimentele contrafacute
Bem lapte cu aditivi, sare, inmultit cu apa si ar fi bine ca lista sa se opreasca aici. Jumatate din laptele aflat pe piata este neconform, arata o analiza recenta a Protectiei Consumatorului.

Cat despre mustar, poate ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a-l da copilului tau. Intr-un interviu acordat Ziare.com, nutritionistul Mihaela Costin spune că lucrurile stau chiar mai rau, laptele nostru de zi cu zi continand chiar untura de porc, seu sau amidon.

-Un studiu realizat recent de ANPC a scos la iveala ca 45% din laptele de pe piata este neconform si ca are adaosuri pentru a-i mari cantitatea, unele greu de imaginat. Ce substante/aditivi etc. se pot gasi in lapte?

-Din pacate, sunt multe produse pe piata care ne induc in eroare cand vine vorba despre autenticitate. Demersul celor de la ANPC este unul binevenit si cu siguranta nu se va opri aici. Referitor la lapte, studiul facut a constatat ca in laptele pe care il consumam din comert se gasesc produse precum untura de porc, seu sau adaos de amidon.

De asemenea, putem intalni sare in exces sau uleiuri vegetale.

Consumate in necunostinta de cauza, acestea pot avea un impact negativ asupra organismului nostru.

-Care sunt cele mai periculoase astfel de adaosuri si ce efecte pot avea asupra noastra?

-Este dificil de deliberat care sunt cele mai periculoase. Efectele sunt coroborate cu statusul actual al fiecarui individ. De pilda, excesul de sare in alimentatie poate avea urmari precum hipertensiunea arteriala sau afectiuni ale rinichilor.

-Ar trebui ca vreun simptom sa ne dea de gandit?

-Este important sa ne cunoastem foarte bine organismul si sa ascultam toate mesajele pe care acesta ni le transmite. Ori de cate ori constatam o functionalitate in afara paramentrilor, trebuie sa ne adresam cadrelor medicale specializate pentru o investigatie amanuntita. In plus, trebuie sa luam in calcul ca suntem datori sa ne facem controalele periodic, pentru a preveni eventualele afectiuni, nu numai pentru a le trata.

-Cum ar trebui sa alegem laptele dulce, astfel incat sa fim siguri ca nu contine asa ceva? Putem fi siguri de vreun produs? Mai gasim undeva produse de incredere?

-Din pacate, autenticitatea se poate descoperi doar prin teste specializate in laborator, altfel de metode fiind puse sub semnul intrebarii. Produsele de incredere provin din surse de incredere, de la cunostinte.

Din pacate, ce se gaseste in supermarketuri inca prezinta indoieli, insa speram ca demersurile nationale sa rezolve curand aceasta situatie.

-Cum stim ca un produs e neconform sau contrafacut? Putem face noi singuri vreun test?

-In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca citim cu atentie eticheta. Daca aceasta nu este suficient de explicita, de simpla si avem dubii in continuare, putem sa ne adresam ANPC pentru verificari. Metodele neavizate nu pot reprezenta un punct de vedere valid.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Județul Botoșani se află sub atenționare de Cod Galben. Sfaturile pompierilor!

astăzi, 10:06
669

Astăzi, începând cu ora 10.00 și până la ora 23.00, meteorologii anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată.În intervalul menționat, vor fi perioade cu in...

Comuna din Botoșani care își cinstește valorile: Distincții pentru sportivi și artiști, un mare campion a devenit Cetățean de Onoare! (Foto)

astăzi, 09:44
414

La inițiativa primarului Marian Luchian, Consiliul Local și Primăria Hlipiceni au acordat Titlul de Cetățean de Onoare lui Romeo Gontineac, fost jucător profesionist de rugby, de trei ori campio...

Concedierile silenţioase din business: Județul Botoșani, pe lista cu ”cele mai lovite industrii”!

astăzi, 09:17
143

O analiză a Ziarului Financiar, pe baza răspunsurilor primite de la inspectoratele teritoriale de muncă din 19 judeţe, printre care și Botoșani, arată că fenomenul concedierilor colective s-a ...