Bătălie în PNL pentru scaunul lui Iohannis. Lista scurtă pentru şefia liberalilor

Bătălie în PNL pentru scaunul lui Iohannis. Lista scurtă pentru şefia liberalilor
Câştigarea alegerilor prezidenţiale de Klaus Iohannis a deschis disputa în interiorul partidului în privinţa succesiunii în fruntea partidului. Oficial, Iohannis va părăsi PNL pe 21 decembrie, dar cei din jurul său au început deja negocierile pentru viitorul preşedinte al partidului.

Conform Gandul.info, secretarul general al PNL, Marian Petrache, a avut o discuţie telefonică cu fostul preşedinte Crin Antonescu, care a respins orice discuţie despre revenirea în fruntea partidului. Antonescu le-a transmis să pună în fruntea partidului un om din generaţia tânără, pe care a promis că-l va susţine.

Funcţia este vizată şi de prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, cel care a avut un rol important în echipa Iohannis. Printre numele vehiculate să preia partidul este şi cel al lui Dan Motreanu, fost secretar general în timpul mandatului lui Călin Popescu Tăriceanu în fruntea partidului şi actualmente secretar general. Surse din PNL au declarat pentru gândul.info că există două variante pentru desemnarea succesorului lui Iohannis: varianta negociată - viitorul preşedinte este desemnat de Delegaţia Permanentă sau variantă deschisă - organizarea unui Congres extraordinar.

Un rol determinant în stabilirea viitorului preşedinte al PNL îl are, însă, câştigătorul alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis. Chiar dacă nu a fost niciodată un om de partid, reuşind abia în timpul campaniei electorale să viziteze toate organizaţiile, Iohannis se află în poziţia învingătorului căruia nu îi poate fi refuzat nimic. Iohannis poate veni în şedinţa Delegaţiei Permanente şi să solicite un vot pentru un favorit al său. În acest moment, el are întâlniri cu mai mulţi lideri PNL pentru a stabili cine va prelua frâiele partidului începând din luna ianuarie.

Delegaţia Permanentă a partidului ar urma să stabilească în luna decembrie cine va prelua conducerea partidului. Potrivit Statutului noului PNL, va exista o conducere bicefală, un preşedinte fiind dat de fostul PNL, iar celălalt de PDL. Un Congres în care să fie ales un singur preşedinte al PNL, ar urma să aibă loc abia în 2017, după alegerile parlamentare.

Dacă nu se va reuşi să se ajungă la o variantă de compromis, liberalii discută şi despre organizarea unui Congres liber, în care toate funcţiile să fie alese uninominal. Aceasta ar reflecta mai bine situaţia din partid şi filialele care au avut rezultate bune la prezidenţiale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - CS Mioveni, astăzi de la ora 20:00

astăzi, 11:12
6

FC Botoșani întâlnește formația CS Mioveni în barajul de menținere/promovare în Superligă.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!FC Botoș...

Ce spune generalul Grecu despre ”aparatul de zbor fără pilot” prăbușit în Botoșani

astăzi, 10:55
43

MapN a anunțat ieri, 16 mai, că este vorba despre ”un aparat de zbor fără pilot” de proveniență civilă. Mai mult, acesta nu avea armament și nici muniție.Asta după ce, î...

Senator Cristian Achiței: Așternerea straturilor asfaltice, finalizată pe întreaga lungime a DN 28B Botoșani-Tg. Frumos (Foto)

astăzi, 10:21
62

Coșmarul de zeci de ani de pe drumul care leagă Botoșaniul de Tg. Frumos a luat sfârșit. Zeci de politicieni au promis vreme de două decenii repararea drumului care ne leagă județul de re...