Batalie finala in justitie pentru Casa Regala

La Inalta Curte de Casatie si Justitie incepe marti ultima faza a litigiului prin care printul Paul de Romania cere sa fie recunoscut ca membru cu drepturi depline al Casei Regale. Acest proces este ultima cale de atac pe care regele Mihai o mai are impotriva printului Paul.

Regele Mihai contesta hotararea judecatoreasca din 6 februarie 1955 a Tribunalului din Lisabona, mai exact calitatea de nepot a lui Paul Lambrino (63 de ani), dar si pe cea de frate a lui Mircea-Grigore Lambrino (1920-2006), scrie Adevarul.

Miza nu este doar istorica, ci si pecuniara. In cazul in care magistratii romani sunt de acord cu hotararea magistratilor portughezi si dau o decizie definitiva, Mircea-Grigore Lambrino va fi recunoscut ca fiu legitim, iar Paul Lambrino va putea deschide procese de revendicare a averii care a apartinut Regelui Carol al II-lea al Romaniei.

Disputa dureaza de decenii. In 1955, Tribunalul de la Lisabona a decis ca Mircea-Grigore Lambrino, tatal lui Paul Lambrino, este rodul relatiei dintre regele Carol al II-lea si Ioana Zizi Lambrino. In plus, pe 8 ianuarie 1963, apelul facut de regele Mihai este respins de Curtea de Casatie din Franta, decizia devenind definitiva si irevocabila. In 1964, Inalta Curte de Justitie din Marea Britanie il declara pe printul Carol Mircea Grigore ca administrator al bunurilor lui Carol al II-lea, scrie Evenimentul Zilei.

In Romania in schimb, instanta a taraganat atat de mult lucrurile incat anul trecut Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca statului roman ii poate fi imputata prelungirea procesului civil de recunoastere pe teritoriul Romaniei a Deciziei Tribunalului de la Lisabona.

Chichite procedurale

Este pentru a treia oara cand procesul deschis de Mircea-Grigore Lambrino, autointitulat ASR Printul Carol Mircea al Romaniei, si continuat de fiul acestuia Paul Lambrino, autointitulat ASR Printul Paul al Romaniei, a ajuns la Curtea Suprema din Romania.

Pe 19 februarie 2002 si 14 aprilie 2005 magistratii au decis rejudecarea dosarului, invocand mai multe motive procedurale.

Pe de alta parte, instantele inferioare, de trei ori Tribunalul Teleorman (13 octombrie 1995, 1 iulie 2002 si 29 decembrie 2008) si de trei ori Curtea de Apel Bucuresti (1 aprilie 1999, 14 ianuarie 2003 si 12 iulie 2010) au admis cererea celor doi Lambrino.

Ultima instanta care s-a pronuntat in acest dosar, Curtea de Apel Bucuresti, a aratat ca obiectul cauzei supuse judecatii este "exequator", de recunoastere in Romania a unei hotarari straine, si nu se poate pronunta asupra probelor si a modalitatii prin care instanta din Lisabona l-a recunoscut pe Mircea-Grigore-Lambrino ca fiu legitim al Regelui Carol al II-lea, relateaza ziare.com.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La vecini: Proprietarii de apartamente, obligați din 2025 să plătească o taxa specială. Cum vor fi folosiți banii!

astăzi, 19:30

Primăria Iași a instituit o nouă taxă specială, care va fi achitată începând cu 2025. Proprietarii de apartamente care au plătit impozitul la început de an au putut constata c...

Un fost primar din județul Botoșani a murit pe patul de spital!

astăzi, 18:41

Constantin Dresleucă, fostul primar al comunei Adășeni, a murit în cursul zilei de joi. Bărbatul se afla internat în spital, confruntându-se cu anumite afecțiuni medicale. Dr...

Accident pe un bulevard din Suceava: O persoană a rămas încarcerată! (foto)

astăzi, 18:30

În evenimentul rutier au fost implicați doar conducătorii auto, iar unul dintre ei a rămas încarcerat. Au intervenit pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare și o a...