Bataie pe viitoarea regiune: Dorohoianul Nichita vrea sa conduca Moldova!

Bataie pe viitoarea regiune: Dorohoianul Nichita vrea sa conduca Moldova!
Primarul Iasului, dorohoianul Gheorghe Nichita, se pregateste sa devina "guvernator" al Moldovei, dupa regionalizare.

Curierul de Iasi, ziarul Primariei iesene, a publicat un material care abordeaza problema regionalizarii, actualul primas al Iasului, Gheorghe Nichita, aparand fotografiat cu harta regionalizarii in brate.

"Fara îndoiala, în România avem nevoie de regionalizare. Nu una pe criterii etnice, ci una bazata pe ratiuni economice si administrative. În acest context, Iasul are sansa de a deveni capitala regionala. Din aceasta postura, vom avea un altfel de dialog cu marile orase europene, la un nivel apropiat. De asemenea, vom putea accesa fonduri europene consistente pe care le vom gestiona într-un mod mult mai eficient. Practic, cu cât o regiune este mai mare, cu atât creste eficienta utilizarii fondurilor accesate. Iasul are o expertiza de neegalat în atragerea si utilizarea resurselor financiare nerambursabile, iar acest lucru ne avantajeaza în atingerea scopului nostru de a deveni capitala regionala", a precizat primarul Iasului Gheorghe Nichita, in articolul mentionat.

Potrivit oficialilor guvernamentali, prin programul de finantare pe care-l pregateste UE pe intervalul 2014 - 2020 ar putea fi atrase fonduri colosale la nivelul celor opt regiuni: 35 de miliarde de euro. Conform Buna Ziua Iasi, ca "sef" al regiunii, Nichita s-ar vedea cu fraiele in maini peste bugetele a sase judete dar si a 4,4 miliarde de euro de la UE.

Reafirmarea pretentiilor Iasului de a redeveni capitala apar dupa ce recent, la Suceava, Gheorghe Flutur a facut o declaratie razboinica. "Voi fi necrutator cu indiferenta unora care se pregatesc sa dea capitala de regiune Iasului, si pentru asta va trebui sa luptati si dumneavoastra. Suceava merita sa fie! Noi am mai dat odata capitala Iasului si-au dat-o Bucurestiului, in istorie", a precizat liderul sucevean al PDL.

Modelul cu opt regiuni sustinut de USL are la baza modelul frantuzesc. In Franta, la nivel regional exista unitati administrate de organisme alese prin vot de catre cetateni, activitatea fiind desfasurata partial pe baza de autofinantare. Conform proiectului, srie bzi.ro, actualul Senat ar deveni o camera a reprezentantilor locali. Proiectul de regionalizare al USL prevede infiintarea unui Consiliu Regional peste administratiile locale deja existente, prezentarea unei formule clare a modului in care va fi structurat aparatul administrativ fiind amanata pana dupa alegerile parlamentare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vine vacanța de 6 zile! Guvernul oferă o zi în plus pentru a face ”punte” între 1 Mai și Paști

astăzi, 13:40
64

Această decizie a fost luată având în vedere importanța religioasă și tradițională a Paștelui Ortodox, care cade în acest an pe 5 mai, aceeași săptămână cu una dint...

Botoșănean ridicat de acasă în cătușe și dus într-o celulă din Penitenciar!

astăzi, 12:33
216

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, din orașul Flămânzi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de execu...

Lucian Trufin, PSD: „Voi continua dezvoltarea județului Botoșani prin experiența de 20 de ani în administrație publică, cu susținerea echipei PSD”

astăzi, 12:02
84

„Le mulțumesc botoșănenilor care au semnat pentru susținerea candidaturii mele la Președinția Consiliului Județean. În această campanie de strângere de semnături, am realiza...