Bataie mare pe gradatiile de merit in invatamant!

In cadrul Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Botosani de miercuri au fost abrobate doar 190 de gradatii de merit, fata de 280 sau 295 de gradatii acordate in ultimii ani.

Noutatea pentru acest an este ca personalul nedidactic si auxiliar nu va mai primi gradatii de merit, intrucat valoarea gradatiilor acordate in ultimii trei ani depaseste ponderea alocata judetului Botosani.

Conform datelor furnizate de sefa invatamantului botosanean, cele 190 de gradatii de merit vor fi acordate astfel: 20 de gradatii pentru functii de conducere,  20 pentru invatatori, 15 pentru educatoare si  cate zece pentru urmatoarele discipline: limba romana, limbi moderne, matematica, fizica, chimie, biologie, socio-umane, istorie, geografie, informatica, discipline tehnice, educatie fizica,  cate cinci gradatii de merit pentru urmatoarele discipline: religie, muzica, educatie plastica.

"Valoarea unui salariu de merit repezinta 25% din salariul de baza, pe urmatorii patru ani. Anul acesta am calculat cate gradatii au fost acordate in ultimii trei ani si cate corespund judetului nostru la numarul total de angajati pentru patru ani", a spus Ada Macovei, inspectorul general al ISJ.

In urmatorul Consiliu de Administratie, potrivit sefei ISJ, se va discuta si  modificarea grilei de evaluare a activitatii din ultimii patru ani, facandu-se diferentierea grilei pentru cadrele didactice din mediul urban, fata de cele din mediul rural, precum si diferentierea dintre directorii de gimnaziu fata de cei de liceu.

"Am propus si Sindicatului Invatamantului Preuniversitar, care a agreat ideea diferentierii grilei pentru cadrele didactice din mediul urban, fata de cele din mediul rural, pentru ca ani la rand cei din mediul rural au fost vitregiti, pentru ca nu aveau copii la olimpiade nationale, nu aveau poate punctaje atat de bune, desi activitatea dumnealor ar trebui sa fie recunoscuta la fel ca cea a profesorilor din mediul urban. Grile diferite vor fi si pentru directorii de unitati din mediul rural si din mediul urban la scoli generale si la fel o o grila diferita pentru directorii de licee fata de cei de gimnaziu. Ni s-a parut nefiresc sa concureze un director unde sunt 220 de elevi din mediul rural cu un director din mediul urban unde sunt peste o mie de elevi", a declarat Ada Macovei.

Din personalul nedidactic se pare ca doar informaticienii vor putea sa-si depuna dosarele impreuna cu profesorii de informatica, precum si psihologii, impreuna cu profesorii de socio-umane, celelalte categorii avand numarul de gradatii depasit, in ultimii trei ani.
"In ceea ce priveste personalul nedidactic si auxiliar, numarul gradatiilor acordate in ultimii trei ani depaseste ponderea alocata juudetului, anul acesta nemaifiind acordate gradatii", a specificat inspectorul general al ISJ.

Totodata, pentru ca aceste diferentieri sa fie acceptate si de cadrele didactice, inspectoratul scolar a deschis pe site-ul ISJ, la sectiunea dezbateri publice, un forum pe acesta tema, unde se pot primi propuneri din scoli. Potrivit Adei Macovei, se vor analiza toate propunerile primite pentru a fi adoptata varianta agreata de majoritate.

Chiar si in opinia sindicatelor din invatamant, in acest an se preconizeaca o batalie pe gradatiile de merit, din cauza faptului ca fost taiat salariul de merit odata cu aplicarea legii unice a salarizarii, incepand cu 1 ianuarie 2010.

"Batalia este foarte puternica, pentru ca salariile de merit s-au sistat odata cu aplicarea legii unice a salarizarii, si astfel toti colegii vor dori sa depuna dosarul pentru gradatiile de merit", a declarat Maria Tiprigan, lidera Sindicatului Invatamantului Preuniversitar.

 


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

astăzi, 20:18

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...