Basescu: Sustin fara rezerve revenirea la salariile de dinainte de taiere
Stiri Botosani Sunday, 6 May 2012 Actualitate"Sustin fara rezerve revenirea la salariile de dinainte de taiere (...) Marirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural la fondul de sanatate si de pensii, ci reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicarii CAS pe o suma mai mare. Cresterea salariilor nu duce la accentuarea deficitului, dimpotriva, la reducerea lui cu circa 1 miliard, reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicarii CAS-ului pentru un numar mai mare de salariati. Le afecteaza pozitiv, din salarii se plateste si pentru fondul de sanatate si pentru pensii. Aici nu acceptam nicio masura care sa duca la incasari mai mici la fondul de sanatate", a subliniat Traian Basescu. Primul om in stat a marturisit ca nu avea de gand sa faca nicio declaratie de presa dupa intalnirea cub delegatia FMI, dar s-a vazut obligat sa vina cu lamuriri dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora "presedintele nu e de acord cu marirea salariilor daca se afecteaza deficitul structural de la sanatate si pensii", a spus Basescu.
"Nu am avut nicio intentie sa fac o declaratie de presa, dupa intalnirea cu FMI. Constat un lucru relativ neplacut pentru mine, intr-o zi care imi marcheaza cariera poltica definitiv. Sunt doi ani de cand am anuntat masuri extrem de dificile pentru populatie. Va asigur ca nu am facut-o pentru ca mi-a placut, ci pentru ca nu exista alta solutie la acel moment. Mi s-a parut ca era mai important sa nu ajungem intr-o situatie de gen Grecia decat sa nu-mi asum responsabilitatea de a face acel anunt atat de dureros pentru foarte multi romani. Vad ca si azi se continua aceeasi manipulare ca exact acum doi ani. Atunci, nimeni nu a vrut sa explice ca fara taierea salariilor cu 25% am fi fost toti cei 22 de milioane intr-o situatie extrem de grea. Azi, aflu ca presedintele nu e de acord cu marirea salariilor, daca se afecteaza deficitul structural de la sanatate si pensii. Este o mare minciuna. Ceea ce eu am spus este exact ceea ce am sustinut si in continuare. Sustin fara rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere, lucru pe care l-am spus Fondului si fostului guvern, si in Parlamentul Romaniei, si noului guvern, prim-ministrului desemnat. Pot presupune ca nu toata lumea vrea sa manipuleze, ci e o neintelegere, care vine din neintelegerea unor mecanisme de functionare a bugetului. Asa ca interpretarea data `presedintele a spus ca nu accepta cresterea deficitelor structurale, ca atare nu e de acord cu cresterea salariilor` e total gresita", a afirmat Traian Basescu.
Totodata, seful statului a accentuat ca a vrut sa previna FMI ca "e de neacceptat orice eventuala masura populista intr-un an alectoral: "Masura revenirii la salarii nu e de natura sa afecteze niciunul din cele doua fonduri in mod negativ. Lipsa de informatie sau de cunostinte face sa se duca dezbaterea catre directii absolut eronate".
In plus, Traian Basescu a atras atentia ca nu intentioneaza sa fie un arbitru intre vechiul Guvern si cel care va veni. "In ultima perioada se cauta sacul cu bani pe care Guvernul actual spune ca l-a lasat, cel care se pregateste sa vina spune ca nu l-a gasit. Nu vreau sa fiu arbitru in disputele politice dintre partide".
"Pentru corecta informare, in rezerva Finantelor se afla peste 5 miliarde de euro bani imprumutati de pe piata cu un singur motiv: sa ne putem plati la timp creditele scadente care vor urma in urmatoarele luni. Rezerva s-a facut pentru ca Romania sa nu fie vulnerabila la imprumuturi prompte. Oricine stie ca nu am o rezerva in spate imi va oferi bani foarte scumpi. Privim si la prognozele pentru zona euro si vedem ca se intra in recesiune. Romania avea obligatia sa fie prudenta, sa nu mai fim ca in 2009. Acest saculet cu bani e intangibil. Este o rezerva strategica a Romaniei care poate fi utilizata numai in folosul tuturor romanilor. Unde sunt banii de salarii? Iar nu gasim un sac. Sunt in ceea ce am convenit cu FMI", a spus presedintele.
Seful statului a amintit ca la misiunea din ianuarie februarie, ca si la ultima misiune din 2011, "am stabilit ca in anul 2012 intentia guvernului e sa reintregeasca salariile. Am spus atunci mergem pe 1,9% deficit pe cash cu posibilitatea sa mergem pana la 2,2%, chiar 2,3% daca va fi necesar. De ce aceasta diferenta? La ora aceea nu se stia cum va evolua economia romaneasca si cea europeana. Rezerva pentru plata salariilor, daca economia nu a mers mai pozitiv decat ne-am fi asteptat, e pe dreptul de a ne modifica deficitul. Acum, e evident ca deficitul asa cum se executa bugetul e mai mic, 1,84%. In baza intelegerii din ianuarie, la mijlocul anului guvernul va putea majora deficitul prin corectarea bugetului de la 1,9% la 2,14%. Avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari.Din acest motiv spun, e doar o decizie politica, pe care o sustin fara rezerve. Asta e solutia pentru Romania in acest moment, in care Europa se auto-declara a fi deja in recesiune, o usoara stimulare a consumului".
Problema, crede presedintele, apare din ultimele decizii ale CCR privind pensiile. "Daca vom lua decizia sa facem ceva, si Guvernul va trebui sa faca, voi discuta si cu ministrul Finantelor si cu premierul desemnat, cum sa gasim o solutie pentru a rezolva obligatia politica asumata E adevarat, nu era guvernul dumnealor, dar asta nu inseamna ca Romania se rupe numai pentru ca se schimba guvernele. Trebuie sa gasim o solutie si legala, si financiara, pentru problema generata de decizia Curtii Constitutionale. Trag concluzia - niciodata la ultimele trei misiuni nu am spus FMI ca nu trebuie sa revenim la salariile din 2012 si, ca si in Parlament, si azi in discutiile cu FMI nu puteam sustine decat acelasi lucru", a explicat Basescu.
"Usoara stimulare a consumului, intr-o perioada in care cresterea economica a partenerilor nostri comerciali e sub semnul intrebarii, reducerea usoarea a deficitelor fondurilor de sanatate si de pensii. Romania isi asumase responsabilitatea sa coboare de la 9,6% cheltuieli cu personal bugetar la 7% pentru 2015. Anul 2011, urmare a disponibilizarii a peste 200.000 de bugetari, ne-a adus la 6,9% din PIB cheltuieli cu angajatii din sectorul public. Romania si-a indeplinit obligatiile. Nimeni nu a vrut ca sectorul bugetar sa fie chinuit, dar nu am avut alta solutie. Oamenii aia au suportat cea mai grea lovitura a masurilor de austeritate. E corect moral, politic si economic ca prioritatea sa fie reintregirea salariilor", a adaugat presedintele Romaniei.
Cat despre reforma intreprinderilor, desemnarea de manageri privati si accelerarea privatizarilor, Traian Basescu a tinut sa reitereze ca "nimeni nu vorbeste de privatizare integrala a Hidroelectrica, Romgaz".
Statul trebuie sa fie majoritar, crede presedintele, in opinia caruia "privatizarile de 10-15% sunt binevenite pentru ca asigura finantarea pentru retehnologizarea acestor intreprinderi. Problema privatizarii trebuie gestionata in limitele in care acest proces aduce bani pentru modernizarea societatilor. Tranzgaz are nevoie acuta de modernizarea statiilor de repompare, inlocuire conducte. Avem nevoie ca aceste privatizari sa se faca in folosul companiilor.
"Eu am precizat FMI ca nicio masura care ar viza cresterea deficitului la fondul de sanatate nu e acceptabila, pentru ca efectele sunt mai putine medicamente si mai multe arierate, mai multe datorii pentru buget catre furnizorii de medicamente", a adaugat presedintele Basescu.
Seful statului a facut aceste precizari dupa ce, la inceputul discutiilor cu FMI, a atras atentia ca nu trimite scrisoarea de intentie Parlamentului daca nu se respecta anumite conditii.
"Sunteti aproape de terminarea misiunii, dupa cum am inteles. Si as vrea sa stiu cum e imaginea de ansamblu acum. Asa cum am discutat cu ministrul de Finante, elementul cheie legat de platile pe care trebuie sa le faceti in perioada urmatoare trebuie sa ramana la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurari de sanatate si ale fondului de pensii. Este elementul esential din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului daca acest principiu nu va fi respectat", a afirmat Basescu la inceputul discutiei cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.
Traian Basescu a primit la Cotroceni, la ora 11.00, delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.
La intalnire au mai participat ministrul desemnat la Finante, Florin Georgescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, si Adriana Marinescu, din parte Bancii Nationale a Romaniei.
La discutii trebuia sa participe si premierul desemnat sa formeze viitorul Guvern, Victor Ponta, insa presedintele PSD nu a fost prezent.
ziare.com
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!
Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...
Avarie la o conductă: Locuitorii de pe mai multe străzi din municipiu rămân fără apă!
În acest timp, sunt afectați de lipsa apei potabile consumatorii ce locuiesc pe străzile: Hatman Arbore, Panduri, Popăuți, Stegari, Progresului, Aleea Luizoaia, Aleea Dimitrie Cantemir, Alee...
Proiect de suflet inițiat de patru eleve ale unui prestigios colegiu din Botoșani: „Puterea stă în voi!” (foto)
Ziua de 25 noiembrie are o semnificație aparte, începând cu anul 2000, când a devenit ZIUA INTERNATIONALĂ PENTRU ELIMINAREA VIOLENTEI IMPOTRIVA FEMEILOR.&nbs...
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici