Basescu: Ponta nu a inteles ce am discutat. A crezut ca am vorbit despre buget

Basescu: Ponta nu a inteles ce am discutat. A crezut ca am vorbit despre buget
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca a urmarit declaratia premierului dupa intalnirea de la Cotroceni, precizand ca Victor Ponta nu a inteles, de fapt, ca la intalnirea cu seful statului nu s-a discutat despre buget, ci despre acciza la carburant.

Principalele declaratii ale presedintelui:

Am fost de acord cu intalnirea cu Ponta in speranta ca putem discuta despre cresterea accizei la combustibil pe care o consider extrem de daunatoare. Vor fi afectati, in mod cert, cei cu veniturile cele mai mici si intreprinderile mici si mijlocii. Vor fi cresteri la alimente, la pretul de transport. Parerea mea este ca, urmarind declaratia premierului, acesta nu a inteles ce am discutat. A crezut ca am discutat despre buget, iar eu am discutat despre acciza si efectele accizei.

Eu voi utiliza instrumentele pe care le am pentru a atrage atentia ca aceasta crestere va afecta puternic si populatia si companiile.

Sunt resurse in buget si pentru indexarea pensiilor, si pentru cresterea salariului minim pe economie. Sustin si cresterea venitului minim garantat.

Prin renuntarea la acciza, resursele cu care se diminueaza veniturile bugetului de stat trebuie taiate de la excesul de la Ministerul Dezvoltarii si sunt resurse plantate in diverse locuri din bugetul de stat.

De ce insist sa se faca taierile de la domnul Dragnea? Pentru ca acestia sunt bani electorali, destinati mobilizarii primarilor pentru europarlamentare si prezidentiale. Se pare ca asa functioneaza unii primari, daca li se baga fisele in tonomat.

Premierul putea sa ii puna pe primari sa pregateasca proiecte pe care sa le finanteze cu bani europeni si nu cu bani luati dintr-o taxa care afecteaza populatia.

Aceasta a fost discutia cu Victor Ponta, de a renunta la taxa suplimentara pe combustibil.

Refuzul meu de a semna memorandumul prin care sa aprob negocierile cu Fondul nu are nicio semnificatie din punct de vedere al mentinerii acordului. Acordul este pentru perioada 2013-2015 si el nu se intrerupe doar daca programul deraiaza, daca nu se respecta criteriile macro-economice stabilite la semnare.

Punctul de vedere al premierului a ramas inflexibil, a sustinut ca introduce taxa la combustibil. Si eu l-am informat ca imi voi sustine punctul de vedere prin mijloace constitutionale. Voi intoarce bugetul la Parlament si voi spune de unde sa se taie.

Cu ocazia negocierii bugetului, am mai obtinut o facilitate, aceea ca TVA-ul sa fie eligibil. Romania are un TVA de 24%, ceea ce inseamna venituri importante la buget.

Eu imi fac datoria morala, ca presedinte, vazand ca pe spinarea romanilor se acumuleaza in bugetul de stat bani pentru clientela politica. Dar nu voi putea sa am decat actiunile legale. Eu nu pot impune prin alte mijloace guvernului sa renunte la ordonanta prin care a modificat codul fiscal.

Cert e ca ce masuri voi lua, de la 1 ianuarie se vor plati si pensiile si salariile. Iar daca bugetul nu ar fi gata si guvernul are nevoie de asistenta, pot sa ii invat cum sa faca sa plateasca si indexarile si salariul minim si cresterea venitului minim garantat. Pot sa ii invat cum sa faca acest lucru respectand legea. Nu imi poate cere nimeni sa imi insusesc o masura care va avea acelasi efect pe care l-a avut cresterea TVA-ului. Atunci Romania era destabilizata. E pacat sa afectezi cetatenii si companiile printr-o astfel de masura.

A fost o discutie calma, civilizata. Premierul a plecat cu o confuzie. Noi am discutat despre acciza, nu despre buget.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11
7

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
37

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
51

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...