Basescu: Nu vreau sa fiu partenerul unui nou tratat Ribbentrop-Molotov!

Basescu: Nu vreau sa fiu partenerul unui nou tratat Ribbentrop-Molotov!

TRAIAN BASESCU

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Piatra Neamt, ca spera ca viitorul Guvern al Republicii Moldova va facilita relatiie de cooperare intre cele doua tari, iar el nu va semna tratatul de frontiera pentru ca nu vrea sa fie un partener al unui nou tratat Ribenttrop - Molotov.

Seful statului a precizat ca nu intelege de ce vecinii moldoveni au introdus vizele pentru cetatenii romani, avand in vedere ca relatiile de cooperare se fac cel mai bine prin contactele umane.

"Masura inexplicabila de introducere a vizelor pentru cetatenii romani intarzie evolutiile pozitive din planul cooperarii bilaterale din economie, turism si alte domenii. Numai o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea statului roman va semna tratatul transfrontalier. Romania are istoria sa si Republica Moldova este mostenitoare parte. Avem o istorie comuna, o limba comuna si traditii comune. Chiar daca declaratia asta nu convine actualului guvern vreau sa va spun ca, chiar daca ne desparte o frontiera, romanii nu vor inceta sa creada ca moldovenii sunt fratii lor", este declaratia ferma, dar optimista, a sefului statului adresata primarilor din Republica Moldova.

Aproape 200 de primari de municipii din Romania si Moldova participa, la Piatra Neamt, la prima editie a Forumului Autoritatilor Locale, printre ei aflandu-se si Dorin Chirtoaca, edilul Chisinaului.

Discutiile se axeaza pe descentralizarea administrativa in domeniile sanatatii publice, ordinii publice, culturii si asistentei sociale.

Declaratiile presedintelui Basescu vin in contextul in care ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Chizhov, acuza autoritatile romane ca agraveaza tensiunile din Republica Moldova.

"Nu am putut sa nu remarcam unele declaratii publice de la Bucuresti, despre conditiile de viata ale celor care locuiesc de cealalta parte a raului Prut si referirile la granita ca fiind o linie temporara de demarcatie, precum si refuzul Romaniei de ani de zile de a semna un tratat de frontiera cu Moldova. Este un subiect in legatura cu care UE a fost mult mai relaxata decat a fost fata de tratatele dintre Rusia si tarile baltice. Nu stiu daca este vorba despre standarde duble sau doar ignoranta", a spus diplomatul rus, citat de site-ul EurActiv.

De asemenea, Vladimir Chizhov s-a declarat consternat de initiativa presedintelui roman de a acorda cetatenie unui numar mare de cetateni moldoveni de origine romana.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
66

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
24

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...

PSD Botoșani : „Lumina Sfântă să vă călăuzească pretutindeni, cu liniște și pace în suflet!”

astăzi, 13:09
56

Să întâmpinăm cu bucurie Sărbătoarea Paștelui și să împărtășim împreună taina Învierii Mântuitorului!Lumina Sfântă să vă călăuzească pret...