Seful statului a motivat aceasta decizie dand exemplu chiar un argument al premierului Calin Popescu Tariceanu, care incerca saptamana trecuta sa motiveze salariile grase din cadrul agentiilor guvernamentale, sustinand ca
fara bani, nu exista performanta.
Cat despre lipsa fondurilor de care se plange Guvernul, Basescu a afirmat ca, potrivit analizelor facute, exista suficienti bani la bugetul de stat pentru salarizarea profesorilor. Categorie bugetara pe care presedintele a catalogat-o ca fiind cea mai importanta, pentru ca
70% din perfomanta unui stat este asigurata de inteligenta generatiilor prezente si viitoare.
Atacul spre Executiv a fost cu atat mai puternic cu cat seful statului a mentionat achizitiile Logan-urilor facute de Ministerul Internelor, de sute de mii de euro.
Nu pot sa intru in jocul Loganuri contra profesori, a atacat presedintele Basescu.
Argumente asemanatoare au fost aduse si in cazul discutiei pe tema bugetului, care a avut loc zilele trecute in sedinta de Guvern, despre care Basescu a spus ca
au fost alocati bani administratiilor teritoriale pentru a-si pregati campania electorala, dar nu exista bani pentru profesori.
De asemenea, seful statului a tinut sa precizeze ca vrea sa arate Guvernului ca
a venit vremea banilor pentru reforma si ca s-a inchis perioada banilor pentru clientela politica.
Basescu a reamintit ca suntem stat membru al Uniunii Europene si, totusi
banii de la UE nu sunt folositi. El a argumentat ca Executivul nu foloseste aceste surse financiare pentru ca oficialii europeni controleaza destinatia fondurilor si rezultatele obtinute de statele membre in urma investitiilor facute.
Asa incat, sustine presedintele, Guvernul se foloseste de bugetul statului, care nu este controlat de nimeni, si care poate fi folosit in scopuri corupte. Seful statului nu a uitat nici celelalte categorii bugetare. El spune ca si ele sunt importante, dar ca acestea trebuie sa analizeze situatia si sa realizeze ca o calitate mai buna a invatamantului va oferi sanse mai mari copiilor lor de a fi mai inteligenti, si prin urmare, de a-si construi un viitor mai bun.
Am speranta ca decizia mea nu va genera miscari sindicale".
Traian Basescu asigura ca prin documentul semnat, reprezentantii celor patru federatii, prezente la discutii, si-au asumat strategia de modernizare a educatiei, elaborata de comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea.
El a afirmat ca actul normativ, care va fi transmis viitorului Parlament pentru a-l transpune in legi, contine mecanismele, sistemul si principiile prin care se poate ajunge la performanta invatamantului romanesc.
De asemenea, Basescu a explicat ca prin acest pact educational, le-a oferit profesorilor solutii, pe care le pot folosi din momentul in care documentul va fi adoptat de viitorul legislativ. Astazi era ultima zi in care seful statului putea promulga aceasta lege, care a fost adoptata de parlamentari pe 30 Septembrie.
Tariceanu a promis, la inceputul lunii Septembrie, o marire de 9% a salariilor profesorilor, si a respins decizia luata de parlamentari atacand demersul la Curtea Constitutionala (CCR).
Aceasta din urma, insa, a decis ca legea indeplineste toate conditiile pentru a fi promulgata de presedintele statului. Odata ajunsa in mana lui Traian Basescu pentru promulgare, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat necontenit, de fiecare data cand a avut ocazia, ca o majorare salariala ar distruge economia tarii.
Seful Executivului a avertizat ca daca presedintele va promulga legea, ar putea chiar sa inghete salarizarea profesorilor.
Sursa: Amos News