Băsescu îi cere lui Ponta să meargă la Bruxelles. Replica lui Ponta

Băsescu îi cere lui Ponta să meargă la Bruxelles. Replica lui Ponta
Premierul Victor Ponta a anunţat că la reuniunea Consiliului European din luna noiembrie va participa preşedintele Traian Băsescu. Victor Ponta a susţinut că în discuţia cu preşedintele a fost invocată posibilitatea ca la Bruxelles să meargă atât şeful statului, cât şi prim-ministrul, dar că nu a agreat această variantă, pentru a nu apărea confuzii.

Tonul criticilor formulate astăzi de Victor Ponta la adresa lui Traian Băsescu s-ar datora iritarii premierului în raport cu o scrisoare pe care a primit-o ieri de la presedinte. Conform surselor REALITATEA.NET, președintele Traian Băsescu i-ar fi trimis duminică, 18 noiembrie a.c., o scrisoare premierului Victor Ponta prin care îi cere acestuia să participe marți, în 20 noiembrie a.c., la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) care se va desfășura la Bruxelles.
 
Victor Ponta nu își dorește însă să participe la CAG, o reuniune a prim-miniștrilor din țările UE, din mai multe motive. Pe de-o parte, Ponta, din cauza experiențelor precedente în relația cu liderii UE, se ferește să își asume explicit o poziție la masa negocierilor bugetului Uniunii. Pe de altă parte, acesta e preocupat mai mult de agenda internă și apreciază că e favorizat de disputa pe care o are cu președintele, dar și de bifarea programului stabilit pentru marți, după ședința de Guvern, în colegiul din Gorj în care candidează.
 
Premierul Victor Ponta susţine că a primit o scrisoare din partea preşedintelui Traian Băsescu în care i se propunea să participe la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, dar că nu a dorit să anunţe acest lucru deoarece această cerere demonstrează că preşedintele nu cunoaşte reguli europene. Ponta a arătat că la astfel de reuniuni participă doar miniştrii Afacerilor Europene, iar solicitarea preşedintelui Băsescu demonstrează un lucru "oarecum ruşinos", şi anume că acesta nu cunoaşte regulile europene. Întrebat de jurnalişti dacă a primit din partea preşedintelui o scrisoare în care i se cerea să participe la Consiliul de Miniştri de la Bruxelles, Ponta a răspuns afirmativ.

"Am primit, dar nu am vrut să vorbesc despre ea, pentru că ar demonstra că preşedintele Traian Băsescu nu cunoaşte regulile europene şi ar fi oarecum ruşinos", a spus Ponta. El a explicat că la Consiliul de Afaceri Generale al UE participă întotodeauna miniştrii Afacerilor Europene, în cazul României fiind vorba de ministrul Leonard Orban.

"Nu am cum să particip eu, pentru că nu participă niciun prim-ministru. Prim-miniştrii participă la Consiliul European, cu excepţia României şi Lituaniei", a adăugat Ponta. Ministerul Afacerilor Europene a anunţat luni că ministrul Leonard Orban va participa, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, agenda întâlnirii fiind dominată de problematica viitorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020, tema Consiliului European excepţional convocat în 22-23 noiembrie. Totodată, se vor purta discuţii în vederea pregătirii Consiliului European de iarnă din 13–14 decembrie 2012. Reuniunea va fi precedată, în seara zilei de 19 noiembrie, de un dineu de lucru al participanţilor la lucrările CAG cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent într-o gospodărie din Botoșani, proprietarul a sunat imediat la 112!

astăzi, 12:12
1

Incendiul violent a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Poiana. Îngrijorat că flăcările ar putea să ajungă la casă și celelalte contrucții, ...

Lucian Trufin își prezintă soluțiile pentru Sănătate (Video)

astăzi, 11:24
25

Candidatul PSD pentru Consiliul Județean: „Vom  construi 3 spitale noi în județ”„Am promis că nu mă voi angaja în dispute politice ca alți candidați și c...

FC Botoșani - CS Mioveni, astăzi de la ora 20:00

astăzi, 11:12
87

FC Botoșani întâlnește formația CS Mioveni în barajul de menținere/promovare în Superligă.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!FC Botoș...