Băsescu a spus că ar putea renunţa la mandat după referendum în schimbul revizuirii Constituţiei

Băsescu a spus că ar putea renunţa la mandat după referendum în schimbul revizuirii Constituţiei
Preşedintele Băsescu a evitat să spună că va demisiona dacă referendumul e invalidat, dar majoritatea voturilor sunt împotriva sa, sugerând însă că pentru o justificare "temeinică" precum revizuirea Constituţiei ar putea să renunţe la mandatul în care va fi repus. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii "Ediţie specială" de la Realitatea TV.

Întrebat cum va acţiona dacă vor fi mai multe voturi împotriva lui, dar referendumul va fi invalidat, Băsescu a replicat: "Conform legii". Următoarea întrebare a fost dacă merge înapoi la Cotroceni. "Vedem. Vedem asta. Dar voi ține cont de lege și de interesul național, astă vă asigur", a fost răspunsul său.

"Categoric voi ține cont și de opinia publică. Și atunci probabil că o să readuc în discuție, într-o astfel de situație, propunerea pe care am făcut-o partidelor politice, de a-mi întrerupe mandatul în octombrie-noiembrie pentru organizarea simultană a alegerilor prezidențiale și legislative, cu condiția – pentru că pentru un președinte care își înrerupe mandatul îți trebuie o justificare temeinică – de a revizui Constituția și de a trece la Parlamentul cu 300 de parlamentari, așa cum românii au votat în noiembrie 2009", a declarat el, lăsând loc interpretării că ar putea totuşi demisiona.

Băsescu i-a spus apoi jurnalistului, care îl întrebase dacă va vedea neparticiparea la vot drept o negare, că îl pune "într-o situație dificilă".

Ulterior, după o pauză publicitară, moderatorul a revenit la discuţie opinând că Băsescu tocmai a dezvăluit că "va renunţa la mandat în anumite condiţii", Băsescu dând semne că nu e de acord cu această interpretare şi revenind cu precizări. "O să vă spun foarte sincer un lucru care poate părea arogant, dar nu este, eu știu că este credința mea. Eu știu că i-am supărat pe români, sunt supărați pe mine în mare parte. În același timp, românii nu pot să nu observe ce s-a întâmplat și să nu realizeze care sunt opțiunile. Opțiunile sunt restaurație, adică venim la un stat ca pe vremea lui Adrian Năstase și Ion Iliescu, justiție controlată, presa cu pumnu-n gură, nu-l lauzi, nu te distribuie... Deci ori revenim la acest tip de stat, ori ne continuăm drumul european. De aceea, la întrebarea dvs, eu vă dau un răspuns: răspunsul meu este că nu cred. Chiar dacă sunt supărați pe mine, românii își dau seama că ei pot corecta pentru Europa eroarea politicului. Deci de aceea, nu iau în calcul pierderea referendumului. Cu sau fără validarea lui, eu nu voi avea mai puține voturi "Nu" destituirii decât "Da"-urile USL-ului. Foarte puțini își dau seama în ce situație suntem, dar românii își dau seama", a conchis preşedintele suspendat.


realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Blue Guardians”, amplu exercițiu de pregătire tactică organizat de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:51
14

În perioada 20-24 mai 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unit...

Lucian Trufin: „Obiectivul meu este ca pacienții din spitalele aflate în cordoonarea Consiliului Județean Botoșani să fie tratați la fel ca în spitalele private”

astăzi, 12:04
18

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, a inclus în oferta sa electorală un program dedicat modului în care sunt tratați pacienț...

Gest de omenie făcut de doi polițiști pentru o bătrână din județ! (Foto)

astăzi, 11:35
211

O bătrână de 80 de ani din județul Botoșani a apelat 112 în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru a sesiza că nu mai știe nimic de fiul său și că nu l-a mai văzut ...