Barca veche de 100 de ani, gasita in albia Prutului

Barca veche de 100 de ani, gasita in albia Prutului
Localnicii din satul Macaresti, raionul Ungheni, Republica Moldova, au dat de barca veche din lemn inca acum un an. Atunci, de pe malul Prutului se vedea doar o bucata. In acest an, din cauza arsitei, apa s-a retras si barca a iesit la suprafata. Satenii nu au stat mult pe ganduri si au incercat sa o scoata din rau. Nu pentru ca si-ar fi dat seama ca este un vestigiu, ci ca sa o despice pentru lemne de foc. Cum luntrea are o lungime de cinci metri si cantareste mai bine de 400 de kilograme, nici macar opt barbati u au reusit sa o aduca la mal.

Arheologii au fost sesizati si au constatat ca aceasta este prima ambarcatiune de acest fel descoperita pe teritoriul Republicii Moldova. "Are nu mai putin de o suta de ani. Unii specialisti au emis ipoteze ca ar fi chiar din secolul al XVII-lea. Elemente pentru o datare atat de precisa nu avem", spune Vlad Vornic, directorul Agentiei Nationale Arheologice, potrivit Adevarul.

"Cert este ca s-a pastrat foarte bine, este practic intreaga. A fost confectionata dintr-un trunchi de copac, prin cioplire. Cel mai probabil, a fost folosita de bastinasii din regiune", precizeaza Sergiu Bodean, director adjunct al agentiei.

Acum, piesa se afla la Ungheni, intr-un beci, un loc cu un grad de umiditate potrivit pentru pastrarea acesteia. Problema este ca in Republica Moldova nu exista specialisti in restaurarea lemnului, care ar putea sa readuca barca la starea initiala.

"Dupa ce am facut o descoperire unica la Zamciogi, Straseni, unde am gasit o piesa din lemn veche de 1.600 de ani, am apelat la colegii din Germania ca sa ne ajute la datare. Incercam sa gasim solutii si in acest caz, contactand colegii din Romania. Primul lucru pe care va trebui sa il facem va fi conservarea barcii ca sa nu o pierdem", mai spune Vlad Vornic. Dupa cercetari, luntrea va fi expusa la Muzeul de Istorie si Etnografie din orasul Ungheni.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
167

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
317

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
73

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...