Bani europeni pentru inlaturarea daunelor produse de inundatiile din 2008!

2,2 milioane de euro au fost puse la dispoziţia Consiliului Judeţean Botosani pentru decontarea lucrărilor de intervenţie impuse de inundaţiile din iulie 2008.

Preşedintele Mihai Ţâbuleac a semnat marţi la Bucureşti Acordul de Implementare Subsidiar pentru punerea în aplicare a Deciziei Comisiei Europene din data de 20 iulie 2009, de acordare a unui împrumut nerambursabil din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

Fondurile au fost aprobate la nivel naţional în şedinţa de guvern din data de 7 octombrie, Botoşaniul primind 18,7% din suma totală alocată de instituţia europeană, fiind, după Suceava, pe locul doi în ierarhia celor cinci judeţe beneficiare.

Fondurile pot fi utilizate pentru decontarea cheltuielilor angajate în baza contractelor încheiate înainte de 1 octombrie 2008, pentru înlăturarea daunelor produse de inundaţii.

"Aşa cum se arată în acordul semnat, vor fi decontate numai acele cheltuieli aferente operaţiunilor de urgenţă întreprinse conform destinaţiei Fondului de Solidaritate care au fost efectuate sau angajate începând cu prima zi când inundaţiile au cauzat primele daune, adică 22 iulie, anul trecut", a explicat Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ.

Deocamdată nu se poate aproxima care va fi suma pe care consiliul o va putea deconta din cei 2,2 milioane de euro, în următoarea perioadă specialiştii urmând să analizeze înscrierea cheltuielilor efectuate imediat după inundaţii în criteriile stabilite de Comisie.

Banii ce vor fi viraţi în conturile CJ vor fi la dispoziţia consiliului, urmând să fie folosiţi la întărirea infrastructurii în alimentare cu apă şi cea rutieră. Perioada în care se vor putea face viramentele din Fondul Solidaritatea este de un an. Bilanţurile făcute de specialişti arată că botoşănenii sunt din ce în ce mai vulnerabili la o varietate de riscuri generate de calamităţi naturale, iar inundaţiile reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri.

Din 2003 şi până în prezent s-au produs inundaţii de mare amploare în fiecare an, fiind afectate în total 192 de localităţi, cele mai grave fenomene fiind înregistrate în 2005, când au fost inundate 72 localităţi, în 2006, când au fost afectate 40 de localităţi, şi în 2008 când au fost acoperite de ape 58 localităţi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...