Bani elveţieni pentru sănătatea botoşănenilor

Cristina Vladu, consilier al ministrului sănătăţii, a participat în această dimineaţă, alături de prefectul Costică Macaleţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, la o discuţie de informare asupra unui program ce va putea finanţa proiecte botoşănene din domeniul medico-social.

Fondurile vor fi, în cea mai mare parte, puse la dispoziţie de către Elveţia, dar vor avea şi o componentă de cofinanţare din partea ministerului sănătăţii şi a autorităţilor locale. Botoşaniul a fost ales judeţ pilot, alături de Sălaj şi Tulcea, punctul forte de calificare fiind numărul mare de asistenţi comunitari păstraţi de către primăriile din judeţ.

Prezentarea oportunităţii de finanţare s-a făcut în prezenţa mai multor reprezentanţi din judeţ ai sistemului medical şi de asisitenţă socială, autorităţile judeţene asumându-şi sarcina de a transmite informaţiile către primari şi potenţiali parteneri ai acestora.

Practic, se aşteaptă identificarea acelor comunităţi vulnerabile care au atât probleme de sănătate cât şi dificultăţi materiale, astfel încât intervenţiile ce se vor face prin intermediul programului să răspundă şi să rezolve nevoi concrete. În competiţie sunt aşteptate maxim 6 proiecte ce vor fi analizate şi evaluate, în final doar două urmând să fie finanţate şi implementate.

În valoare de 500.000 de franci elveţieni, acestea vor constitui modele pentru celelalte judeţe din ţară, astfel încât în anii următori să poată beneficia cât mai multe comunităţi de fondurile puse la dispoziţie de programul româno-elveţian.

Important este ca dumneavoastră să colectaţi datele necesare şi să facţi analizele corespunzătoare. Să identificaţi priorităţile judeţului, astfel încât proiectele să se plieze perfect pe aceste priorităţi. Trebuie stabilit ceea ce este real nevoie, urmând ca aceste proiecte să prindă rădăcini, a declarat consilierul ministerial Cristina Vladu.

Specialistul a exemplificat o serie de indicatori care constituie puncte de plecare în analiza pe care o vor face autorităţile, arătând, spre exemplu, că Botoşaniul este pe locul 4 pe ţară la mortalitate infantilă, pe locul 5 la prevalenţe ciroze şi tot pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte populaţia neasigurată.

Consilierul ministrului s-a arătat deschis la preluarea problemelor de dotare medicală transmise de către prefectul judeţului, explicând că aparatura necesară specialiştilor din Botoşani ar putea fi achiziţionată prin fonduri ale Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

În plus, Cristina Vladu a apreciat ca binevenită propunerea preşedintelui Florin Ţurcanu de deblocare a unor posturi pentru cadre medico-sociale ce pot fi salarizate de către Consiliul Judeţean.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hidrologii mențin Codul Galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia!

astăzi, 11:37

Hidrologii au anunțat că există, în continuare,risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au prelungit Codul galben până pe 27 mai, la ora 24:00. Fenomenele ...

Seară de sărbătoare la Teatrul „Mihai Eminescu” - „Gala 500” Toastmasters Botoșani!

astăzi, 10:50

Clubul Toastmasters din Botoșani, marchează un moment festiv în activitatea sa: Gala 500. Evenimentul va fi celebrat marți, 3 iunie, începând cu ora 18:00, în sala Teatru...

Nu scăpăm de ploi! Meteorologii au prelungit Codul Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 09:57

Meteorologii au prelungit Codul galben ploi însemnate cantitativ pentru județul Botoșani, până pe 27 mai, la ora 10:00.  În intervalul menționat, cantitățile de apă vo...