Balonarea ar putea fi semn de boala. Mergi la medic!

Balonarea ar putea fi semn de boala. Mergi la medic!
Slabirea neintentionata este un simptom ce nu ar trebui niciodata neglijat. Iar daca este combinata si cu balonarea, un control medical ar putea indica anumite probleme medicale, benigne sau mai serioase.

Inainte de a merge la medic, incearca sa notezi numarul de kilograme pierdute si momentele cand apare balonarea, precum si alte eventuale simptome ce ar putea ajuta medicul in depistarea adevaratei probleme, conform bzi.ro.

Balonarea este acel sentiment de prea-plin cauzat de gaze sau de stocarea aerului in stomac. La fel ca pierderea in greutate, poate fi cauzata de stres, schimbarea dietei sau boala. Incearca sa notezi daca balonarea survine la anumite ore, in jurul meselor sau in urma consumarii anumitor alimente.

Slabirea si balonarea sunt adesea benigne. Simptomele pot fi ameliorate prin schimbarea stilului de viata, schimbarea dietei si diminuarea pe cat posibil a stresului.

Ne-am obisnuit deja cu faptul ca stresul este una din cauzele principale in majoritatea bolilor si acelasi lucru este valabil in cazul de fata - atunci cand esti nervoasa sau iritata ai tendinta sa inghiti aer, provocand balonarea. In plus, anxietatea duce la pierderea in greutate.

La fel si alergiile sau sensibilitatile alimentare pot fi responsabile pentru balonare si slabire. Daca observi ca te balonezi dupa ce mananci lactate, spre exemplu, ai putea avea o sensibilitate la acest tip de produse. Balonarea in sine poate duce la pierderea in greutate deoarece, simtindu-te prea plina deja, ai putea evita sa iti mai incarci stomacul si vei manca mai putin.

Atunci cand slabesti neintentionat cauzele pot fi multiple, de la eternul stres, la boli ceva mai grave. In general, slabirea devine alarmanta atunci cand ai pierdut mai mult de 4 kg sau 5% din masa coporala. Nu intotdeauna inseamna ca suferi de o boala - chiar si schimbari mici in programul tau zilnic pot cauza variatii de greutate. Slabirea mai este cauzata de dificultatea de a inghiti sau mesteca sau de schimbari ale gustului sau mirosului ce provoaca pierderea apetitului.

Daca slabesti brusc si te confrunti in acelasi timp cu balonare, ar trebui sa consulti cat mai repede medicul deoarece aceste doua simptome pot semnala boli precum cancer gastrointestinal sau ovarian, la fel si sindromul colonului iritabil, ulcer, gastropareza sau enteropatie glutenica.

Uneori aceste simptome pot fi tratate acasa, dar numai dupa ce medicul a inlaturat posibilitatea unor alte boli mai grave. Mesele usoare regulate si exercitiile fizice pot ameliora balonarea in cazul unui colon usor iritabil. In plus, nu strica sa te lasi de fumat si de mestecat guma, amandoua promovand balonarea si apoi scaderea in greutate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
41

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
43

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
297

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...