Bacşişul va fi impozitat. Firma decide dacă îl păstrează sau îl dă angajaţilor

Bacşişul va fi trecut pe un bon fiscal separat, fără TVA şi va fi impozitat fie ca profit al companiei, în cazul în care nu este dat salariaţilor, fie ca venit al angajaţilor, în cazul în care le este împărţit acestora, se arată în proiectul de modificare a OUG 28/1999, obţinut de Capital şi discutat marţi în guvern.

Cum va fi reglementat bacşişul?

Bacșișul  va fi fiscalizat, evidenţiat pe bonul fiscal şi delimitat clar de veniturile încasate din livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.

Vânzarea bunurilor sau a serviciilor nu va putea fi condiţionată de bacşiş care trebuie marcat pe un bon fiscal distinct.

Bacşişul va fi impozitat pe profit cu 16% sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor dacă firma nu îl distribuie angajaţilor sau cu 16% pe venit dacă este împărţit salariaţilor ca venit din alte surse. În cazul în care va fi dat angajaţilor, aceştia nu vor plăti contribuţii sociale şi contribuţii de sănătate pentru bacşiş, scrie Capital.ro.

Proiectul lasă la latitudinea companiei să decidă dacă bacşisul înregistrat fiscal şi contabil rămâne la dispoziţia sa sau este distribuit salariaţilor, potrivit unui regulament propriu de ordine interioară.

Guvernul a decis să impoziteze bacşişul după ce, în urma controalelor Antifraudei, reprezentanţii industriei hoteliere şi de restaurante au reclamat că sumele găsite în plus în casele de marcat erau bacşişuri pentru care nu există reglementări fiscale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Schimbare majoră pentru diplomele de absolvire emise de facultățile din întreaga țară!

astăzi, 14:00

În premieră, vor avea un element distinct care să le permită să fie mai vizibili și pentru angajatorii din străinătate. Este un pas extrem de important în procesul digitalizării. ...

Scriitorul Corneliu Filip își lansează două cărți la Botoșani!

astăzi, 13:16

Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 11.00, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ, lansarea volumelor Secvențe botoșănene peste decenii (1982-2022...

Botoșănean de 19 ani urmărit prin INTERPOL, adus în țară și încarcerat!

astăzi, 13:00

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri Botoșani au identificat locul în care se afla tânărul de 19 ani, din municipiul Dorohoi, p...