BAC 2011: Cât îi costă pe profesori fiţuicile elevilor

BAC 2011: Cât îi costă pe profesori fiţuicile elevilor
"Au fost cazuri în anii trecuți când s-a mers până la desfacerea contractelor de muncă. Comisia de cercetare stabilește sancțiunile, în funcție de gravitatea faptelor", spune Liliana Preoteasa, director general la Ministerul Educației.

Sancţiunile sunt cuprinse în Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat şi, teoretic, ar trebui cunoscute de toţi participanţii la examen.

Intenţia se pedepseşte

Elevii riscă să fie eliminaţi din examen dacă vor introduce, în sălile unde se susţin probele, diverse lucrări, cum ar fi: manuale, cărţi, fiţuici, notiţe etc., chiar dacă nu le-au folosit pentru a copia. Asistenţii trebuie să verifice candidaţii dacă au adus materiale interzise, iar dacă vor constata acest lucru vor anunţa conducerea comisiei de bacalaureat de la unitatea respectivă, scrie Romania Libera.

Preşedintele de comisie va decide dacă elevul vinovat va fi eliminat din examen. Aceeaşi procedură se urmează şi în cazul în care un candidat este prins copiind de către profesorii supraveghetori. Dacă sunt eliminaţi, elevii nu vor mai avea voie să susţină bacalaureatul timp de două sesiuni. Cel mai devreme, ei se vor putea prezenta din nou la bacalureat abia la sesiunea din august 2012.

Pedepse pentru profesori

Sancţiunile prevăzute în Metodologie, pentru profesorii care permit elevilor să copieze, sunt: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază cu 15%, destituirea din funcţii de conducere sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

"Au fost cazuri în anii trecuţi când s-a mers până la desfacerea contractelor de muncă. Comisia de cercetare stabileşte sancţiunile, în funcţie de gravitatea faptelor", a declarat pentru RL Liliana Preoteasa, director general la Ministerul Educaţiei.

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţâmânt, Simion Hăncescu, s-a plâns că la comisiile de cercetare a faptelor nu sunt invitaţi şi reprezentanţi ai sindicatului din care fac parte cei învinuiţi.

La Botosani, doi elevi au fost eliminati luni de la prima proba a bacalaureatului, dupa ce au fost prinsi avand asupra lor fituici.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Andone, înaintea meciului cu Mioveni: ”Trebuie să rămânem în Liga 1, indiferent de rezultat, indiferent de evoluție! Nu mă interesează!”

astăzi, 09:37
16

Va întâlni astăzi pe CS Mioveni în dublă manșă, iar turul va avea loc astăzi, de la ora 20:00, sperând și la un public numeros, care să împingă jucătorii de la s...

Rareș Prisacariu, printre prezentatorii unei gale la care nominalizați sunt Patriarhul României, președintele Academiei și Leon Dănăilă!

astăzi, 08:45
85

Ediția a XIII-a a Premiilor Radar de Media, sub genericul „Valori Contemporane”, va avea loc la Sala Luceafărul din bucurești, pe 11 iulie 2024.Printre nominalizații la categoria P...

Oficial de la MapN, despre aparatul de zbor fără pilot descoperit în județul Botoșani: ”A rezultat că...”

astăzi, 08:18
206

Cu privire la informațiile referitoare la aparatul de zbor fără pilot descoperit în luna februarie în județul Botoșani, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:&Icir...