Aviz negativ pentru cartea electronica de identitate a minorilor sub 14 ani

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nu este de acord cu eliberarea optionala a cartii de identitate electronice pentru copii de la varsta de 6 ani, respectiv cu eliberarea cartii electronice de rezidenta pentru copii de la varsta de 12 ani, considerand ca duce atingere dreptului la viata privata al minorilor lipsiti de capacitate de exercitiu, informeaza un comunicat de presa al Autoritatii.

Astfel, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a dat un aviz negativ proiectului de OUG pentru modificarea si completarea OUG nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani si pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European.

Prin modificarile aduse acestor acte normative se intentioneaza eliberarea optionala a cartii de identitate electronice pentru copii de la varsta de 6 ani si a cartii electronice de rezidenta pentru copii de la varsta de 12 ani, ceea ce aduce atingere dreptului la viata privata al minorilor lipsiti de capacitate de exercitiu raportat la colectarea si stocarea datelor biometrice ale acestora (imaginea si amprenta a doua degete)

In acest context, Autoritatea nationala de supraveghere a cerut ca varsta minima sa fie de 14 ani, deoarece de la aceasta varsta minorul are capacitate de exercitiu restransa si in acelasi sens sunt si reglementarile sistemului Eurodac (ce contine datele solicitantilor de azil si ale strainilor retinuti la trecerea ilegala a unei frontiere externe).

De asemenea, Autoritatea precizeaza ca varsta minima de 14 ani este recomandata si de Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor, pentru ca utilizarea datelor biometrice prezinta riscuri speciale, constituind date sensibile.

In acelasi timp, recomandarile de la nivelul grupurilor de lucru ale Comisiei Europene au precizat ca folosirea datelor biometrice trebuie restrictionata pentru minori la varsta utilizata in bazele de date biometrice de la nivel comunitar, cum este Eurodac (minim 14 ani).

Totodata, Autoritatea nationala de supraveghere a cerut stabilirea varstei minime de 14 ani si pentru emiterea cartii electronice de rezidenta, in cazul strainilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cutremur în zona Vrancea - Ce magnitudine a avut seismul înregistrat duminică

astăzi, 15:12
166

Un cutremur slab a avut loc duminică în România, în zona Vrancea.În ziua de 16 Mai 2021, la ora 13:44:38 (ora locală a României), s-a produs în Zona seismică...

Este deja SIGUR: Pfizer a anunțat DATA la care trebuie administrată a treia doză de vaccin anticoronavirus

astăzi, 14:39
593

Compania Pfizer este primul producător de medicamente care a oferit un termen limită pentru administrarea dozei suplimentare de vaccin anti-COVID.CEO-ul Pfizer a spus că a treia doza va fi făc...

Vești proaste pentru români! Banca Națională a României atrage atenția asupra noului val de scumpiri

astăzi, 14:25
135

 Conform celor mai noi analize realizate de Banca Națională a României (BNR) se estimează că vom avea de-a face cu un nou val de scumpiri. Scumpiri medii de 4,1% spre finalul acestu...