Aviz negativ pentru cartea electronica de identitate a minorilor sub 14 ani

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nu este de acord cu eliberarea optionala a cartii de identitate electronice pentru copii de la varsta de 6 ani, respectiv cu eliberarea cartii electronice de rezidenta pentru copii de la varsta de 12 ani, considerand ca duce atingere dreptului la viata privata al minorilor lipsiti de capacitate de exercitiu, informeaza un comunicat de presa al Autoritatii.

Astfel, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a dat un aviz negativ proiectului de OUG pentru modificarea si completarea OUG nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani si pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European.

Prin modificarile aduse acestor acte normative se intentioneaza eliberarea optionala a cartii de identitate electronice pentru copii de la varsta de 6 ani si a cartii electronice de rezidenta pentru copii de la varsta de 12 ani, ceea ce aduce atingere dreptului la viata privata al minorilor lipsiti de capacitate de exercitiu raportat la colectarea si stocarea datelor biometrice ale acestora (imaginea si amprenta a doua degete)

In acest context, Autoritatea nationala de supraveghere a cerut ca varsta minima sa fie de 14 ani, deoarece de la aceasta varsta minorul are capacitate de exercitiu restransa si in acelasi sens sunt si reglementarile sistemului Eurodac (ce contine datele solicitantilor de azil si ale strainilor retinuti la trecerea ilegala a unei frontiere externe).

De asemenea, Autoritatea precizeaza ca varsta minima de 14 ani este recomandata si de Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor, pentru ca utilizarea datelor biometrice prezinta riscuri speciale, constituind date sensibile.

In acelasi timp, recomandarile de la nivelul grupurilor de lucru ale Comisiei Europene au precizat ca folosirea datelor biometrice trebuie restrictionata pentru minori la varsta utilizata in bazele de date biometrice de la nivel comunitar, cum este Eurodac (minim 14 ani).

Totodata, Autoritatea nationala de supraveghere a cerut stabilirea varstei minime de 14 ani si pentru emiterea cartii electronice de rezidenta, in cazul strainilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
130

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
98

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
269

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...