Aveți bani de primit de la Fisc? Iată ce dobânzi va trebui să plătească ANAF dacă nu vi-i restituie la timp

Contribuabilii care au plătit Fiscului în mod nejustificat o anumită sumă au dreptul să primească din partea instituției dobânzi aferente banilor respectivi, calculate încă de la data la care a fost efectuată plata, conform unei decizii a Curții Constituționale de marți.

În urma deciziei luată de CCR, statul va fi obligat să calculeze și să plătească dobânzi încă de la data în care banii au intrat în visteria Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Dobânda pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală va trebui să o achite contribuabililor se ridică la aproape 11% pe an. Nivelul dobânzii este același cu cel pe care și contribuabilul trebuie să îl plătească Fiscului, în caz de întârziere în executarea obligației fiscale.

"Dobânda pe care trebuie să o plătească Fiscul contribuabililor este cea prevăzută de Codul de procedură fiscală. În prezent, nivelul dobânzii este 0,03% pe zi de întârziere și aproximativ 10,95% pe an", a explicat Bogdan Mărculeț, avocat în cadrul casei de avocatură Niculeasa, citat de Avocatnet.ro.

Mărculeț a mai declarat, pentru AvocatNet.ro, că decizia Curții Constituționale este obligatorie de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial. "Începând de atunci, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale se suspendă de drept. În termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dispozițiile încetează să producă orice efecte juridice", a mai spus Bogdan Mărculeț.

Prin urmare, de la momentul publicării în Monitorul Oficial, organele fiscale nu vor mai putea invoca prevederile care le permiteau să refuze plata dobânzilor de la momentul efectuării unei plăți anulate anterior, acestea fiind declarate neconsituționale de CCR prin decizia luată marți.

"Din perspectiva contribuabilului, acest lucru înseamnă că va avea dreptul de a solicita dobânzi de la momentul producerii pagubei, respectiv momentul plății/reținerii sumelor nedatorate", a mai declarat avocatul.

Important! Conform Codului de procedură fiscală, contribuabilul poate primi dobânzi pentru sumele nedatorate Fiscului doar ulterior depunerii unei cereri.

Astfel, în momentul în care a achitat în mod nedatorat o creanță fiscală (dacă, spre exemplu, a fost obținută anularea sau revocarea unui act administrativ fiscal, n. red.), contribuabilul va putea completa o cerere de recuperare a sumelor achitate și de plată a dobânzilor aferente acestora. Organul fiscal va avea, din acel moment, obligația să calculeze dobânzile din momentul plății.
În cazul unui refuz sau dacă organul fiscal nu dă niciun răspuns, singura soluție legală pe care o are contribuabilul este să formuleze o cerere de chemare în judecată, mai scrie sursa citata.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dezastru după furtuna din Botoșani: Acoperișuri smulse, copaci căzuți și locuințe inundate. O familie cu 3 copii blocată într-un autoturism! (Foto)

Sunday, 27 July 2025

În această seară, județul Botoșani s-a aflat sub incidența a patru avertizări nowcasting Cod Roșu și a uneia de Cod Portocaliu, emise de Administrația Națională de Meteorologie, pentr...

Avertizare imediată de la ANM: Cod Roșu de vijelii în Botoșani. Vezi localitățile vizate!

Sunday, 27 July 2025

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting tip Cod Roșu valabilă astăzi, între orele 20:20 - 21:30, pentru localitățile: Mihăileni, Cândești, Dorohoi, Ungureni, Hud...

REACȚIA lui Ilie Bolojan, atunci când Dragoş Anastasiu i-a spus că plănuiește să demisioneze!

Sunday, 27 July 2025

Dragoş Anastasiu, care şi-a dat duminică demisia din funcţia de vicepremier, a declarat că premierul Ilie Bolojan nu i-a cerut demisia şi i-a transmis că îi respectă decizia. Acesta a me...