Avertisment lansat fermierilor în privinţa pestei porcine africane! Epidemie la 2 kilometri de judeţ
BOTOSANI

Avertisment lansat fermierilor în privinţa pestei porcine africane! Epidemie la 2 kilometri de judeţ
Pesta porcină africană nu e o glumă! Este avertismentul autorităţilor judeţene, după ce la doi kilometri de graniţa ţării noastre cu Ucraina, în localitatea Noua Suliţa, a fost depistat un focar de pestă porcină africană într-o fermă cu 700 de porcine. 55 de animale au fost ucise de boala care nu are tratament!

Acesta a şi fost motivul pentru care miercuri seară a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Combaterea Bolilor, ce include reprezentanţii Instituţiei Prefectului, a Direcţiei de Sănătate Publică şi a Direcţiei Sanitar- Veterinară precum şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate cu rol de prevenire şi control.

"Se va pune accent pe controalele în trafic, pentru a împiedica transportul porcinelor şi reducerea totală a comercializării porcinelor şi a cărnii de porc în această perioadă. Concret, dacă îi întâlnim pe drum îi întoarcem acasă. În cazul în care pesta porcină va intra în România, există un pericol iminent de infrigement, cu consecinţe destul de dezastruoase pentru economia românească, cu posibilitatea interdicţiei pe exportul de carne de porc în toată comunitatea europeană şi posibil şi în alte ţări, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Teodor Harabagiu, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, spune că având în vedere focarul din Ucraina, zona noastră devine zonă de supraveghere.

"Medicii veterinari, primarii, comitetele locale de combatere a bolilor sunt în acţiune la ora aceasta. S-a luat legătura cu toţi medicii pentru a face inspecţii în exploataţiile de porcine, inclusiv în gospodăriile populaţiei, pentru a vedea dacă sunt cazuri de pestă porcină africană. Toate măsurile ce se iau vor fi comunicate, vom avea o comunicare continuă cu medicii veterinari şi cu instituţiile abilitate de la nivelul judeţului, în vederea opririi circulaţiei porcinelor din oboare şi târguri. În această perioadă, îi sfătuim pe fermieri să rămână cu porcii acasă, să anunţe medicii veterinari de orice suspiciune de boală, să crotalieze porcii pentru a şti tot timpul efectivul de porci din fiecare localitate şi din fiecare gospodărie", declară Teodor Harabagiu.

Potrivit specialistului, boala nu se transmite la om, însă pierderea este de natură economică, în condiţiile în care după îmbolnăvire animalele mor. La asta se adaugă însă şi restricţiile de comercializare şi transport a porcinelor, inclusiv către alte state.

În judeţul Botoşani, ultimele cazuri de pestă porcină clasică au fost depistate în urmă cu mai bine de zece ani, tot atunci având loc şi ultima campanie de vaccinare împotriva acestei boli.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Trei incendii de vegetație uscată în mai multe localități din Botoșani, semnalul pompierilor! (foto)

astăzi, 08:25
8

Incendierea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani....

Calendar Ortodox: Astăzi sărbătorim Sfânta şi Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii)!

astăzi, 08:07
17

Sfântul Ierarh Atanasie s-a născut la sfârşitul secolului al 16-lea în insula Creta. După moartea tatălui său s-a călugărit la metocul sinaitic din Iraclion, primind numele At...

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
949

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...