Acesta a şi fost motivul pentru care miercuri seară a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Combaterea Bolilor, ce include reprezentanţii Instituţiei Prefectului, a Direcţiei de Sănătate Publică şi a Direcţiei Sanitar- Veterinară precum şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate cu rol de prevenire şi control.
"Se va pune accent pe controalele în trafic, pentru a împiedica transportul porcinelor şi reducerea totală a comercializării porcinelor şi a cărnii de porc în această perioadă. Concret, dacă îi întâlnim pe drum îi întoarcem acasă. În cazul în care pesta porcină va intra în România, există un pericol iminent de infrigement, cu consecinţe destul de dezastruoase pentru economia românească, cu posibilitatea interdicţiei pe exportul de carne de porc în toată comunitatea europeană şi posibil şi în alte ţări, a declarat prefectul Dan Nechifor.
Teodor Harabagiu, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, spune că având în vedere focarul din Ucraina, zona noastră devine zonă de supraveghere.

Potrivit specialistului, boala nu se transmite la om, însă pierderea este de natură economică, în condiţiile în care după îmbolnăvire animalele mor. La asta se adaugă însă şi restricţiile de comercializare şi transport a porcinelor, inclusiv către alte state.
În judeţul Botoşani, ultimele cazuri de pestă porcină clasică au fost depistate în urmă cu mai bine de zece ani, tot atunci având loc şi ultima campanie de vaccinare împotriva acestei boli.