Avem sanse sa prindem pensia?

Romanii nu apuca sa manance prea mult din pensie, din cauza ca dau coltul mult mai devreme ca alte populatii din UE. In plus, in ciuda progreselor din ultima vreme, multi dintre pruncii nostri inca mor la nastere.

Acestea sunt cateva dintre concluziile unui raport publicat recent de Comisia Europeana privind starea sistemelor publice de pensii din statele membre.

"Datele Eurostat indica o stare de sanatate relativ precara a romanilor in raport cu alte state ale UE. Romania inregistreaza o speranta de viata dintre cele mai scazute din UE (69,2 pentru barbati si 76,2 pentru femei in 2006) si o mortalitate materna si infantila dintre cele mai ridicate din regiune, in ciuda imbunatatirilor inregistrate in ultimul timp", arata studiul citat.

In Romania cauzele de deces cele mai importante sunt bolile cardiovasculare (62,1%), cancerele (17,6%), bolile digestive (5,5%) si bolile respiratorii (4,9%).

Raportul Comisiei Europene mai arata ca riscul de saracie este de 19%, cu valori superioare pentru populatia rurala, romi, copii, someri si femei in varsta.

Rata mortalitatii in raport cu natalitatea se afla inca printre cele mai ridicate din UE, chiar daca in 2007 s-a inregistrat o imbunatatire.

Rata de dependenta demografica preconizata pentru 2010 este estimata la 21,3% si la 54% pentru 2050. Cheltuielile cu protectia sociala reprezinta 14,2% din PIB (2005), fiind printre cele mai scazute din UE (27,2% din PIB).

Pe de alta parte, raportul elaborat de Comisia Europeana mentioneaza faptul ca Romania se confrunta cu provocari majore in ceea ce priveste durabilitatea sistemului de pensii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

"Este vorba, pe de-o parte, despre problemele de recuperare pe termen scurt, iar pe de alta parte despre problemele datorate, intre altele, numarului relativ mic de contributori la sistem in raport cu numarul de beneficiari, ratei scazute de ocupare de 41,4% in randul lucratorilor in varsta, existentei unei rate ridicate de munca nedeclarata - aproximativ 20-50% din totalul ocuparii fortei de munca-, resurselor inca insuficiente", subliniaza sursa citata.

sursa: ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect al Senatului: Medicamentele care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, puse sub control!

astăzi, 19:45

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, în plen, că acest proiect de act normativ va da Poliţiei şi DIICOT un instrument mai eficient în lupta împotriva drogurilor. „A...

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu, în control privind gestionarea deșeurilor!

astăzi, 18:45

În luna octombrie 2024 Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr de 86 acțiuni de inspecţie și control: 44 de inspecţiile fiind neplanificate și 4...

Percheziții în două unități medicale din Moldova, ce au descoperit polițiștii!

astăzi, 17:50

Poliția a descins la spitalul de Psihiatrie Socola din Iași într-un dosar cu certificate false de handicap. Persoane din mediul medical au favorizat internări fictive, acordarea de concedii d...