Autorul unei descoperiri excepţionale: "Aş fi mulţumit să nu mi se pună beţe în roate!"

Academicianul Laurenţiu M. Popescu, preşedintele secţiei medicale a Academiei Române şi autorul unei descoperiri excepţionale, distinsă deja cu Medalia de Merit pentru anul 2012 a Academiei Internationale de Ştiinţe Cardiovasculare, spune că ar fi "mulţumit" dacă nu i s-ar mai pune "beţe-n roate". "Dintre cele mai murdare".
 

Inima s-ar putea regenera dupa un infarct cardiac, insuficienta cardiaca s-ar putea vindeca, datorita unei descoperiri medicale romanesti. Este directia in care se indreapta cercetarea condusa de academicianul Laurentiu M. Popescu, presedintele sectiei medicale a Academiei Romane. Intr-un interviu acordat ziare.com, academicianul a explicat in ce fel celulele pe care le-a descoperit in urma cu doi ani, telocitele, pot vindeca inima si cat de avansata este cercetarea.

"În medicina contemporana, descoperirea unui nou tip de celula in organismul uman e un eveniment rar. Se intampla cam o data la 25-30 de ani. Deci, in sine, acceptarea de catre comunitatea medicala internationala a acestei descoperiri poate reprezenta un cutremur de o anumita intensitate.

Telocitele au provocat un mic seism in ceea ce priveste cunostintele de baza referitoare la cateva organe importante, dintre care, cel mai simplu mi-ar fi sa ma refer la inima. Inima e o pompa musculara facuta din muschi si niste invelisuri, unul in afara care se numeste epicard, unul in interiorul inimii, numit endocard. In rest e miocardul, adica muschiul inimii.

In miocard sunt recunoscute ca tipice pentru inima doar celulele musculare cardiace, care fac activitatea de pompa si inca un tip oarecare de celule printre ele care se numesc interstitiale. Cu ce venim noi nou? Cu existenta unui alt tip de celule, pe care le numim telocite. Numele vine de la prelungirile lor extraordinar de lungi in raport cu dimensiunea corpului. Inchipuiti-va o caracatita cu mai putine brate, dar foarte lungi.

Daca, sa zicem, corpul unei telocite l-am compara cu un corp uman, prelungirile acesteia le-am compara cu bratele si picioarele noastre, dar nu de aproximativ un metru cum este normal, ci de zeci sau sute de metri. Acesta este raportul dimensional. La microscop s-au uitat zeci de mii de oameni de stiinta de-a lungul timpului si, dintr-un motiv oarecare, nu au avut inspiratia sa inteleaga aceasta situatie si existenta acestui tip de celule", a explicat academicianul.

Cât despre cercetarea în România, acesta este de părere că nu a fost sustinuta cu adevarat vreodata. "Pentru Romania, ideea ar fi ca in loc sa se mearga pe egalitarism, pe impartirea banilor intre foarte multe domenii sau proiecte, dintre care doar 1% va fi cu adevarat creativ, mai bine incerci sa vezi in ce zona te poti plasa ca putere economica. Unde este mai probabila creativitatea, acolo sa investesti, in loc sa o faci cvasiegalitar in toate domeniile. As fi multumit sa nu mi se puna bete in roate", a mai spus Laurenţiu Popescu.
 

Citeşte tot interviul pe ziare.com

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime anunță reforme la CJ Botoșani, dar își asigură angajații că măsurile ”vor fi bine gândite”!

astăzi, 08:24

Președintele Consiliului Județean Botoșani sprijină reformele noului Guvern, însă spune că acestea trebuie aplicate ”cu responsabilitate”. Până în prezent, Vale...

FlixBus, Uber-ul cu autocarul, anunță primele zece rute în România, pe listă e și Botoșaniul!

astăzi, 07:48

”Estimăm că, pentru început, aproximativ 20 de autocare vor fi alocate acestor rute naţionale”, spune directorul companiei. FlixBus, compania care administrează cea mai extins...

Val de căldură în Botoșani, intră în vigoare Codul Galben de caniculă!

astăzi, 07:25

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza și a emis o atenționare de caniculă pentru județul Botoșani, valabilă de vineri, de la ora 10:00, până sâmbătă, la...