Mulți englezi au plâns după anunțarea rezultatului votului de joi din Marea Britanie, de la vânzătorii din magazine și până la profesorii din școli, dar oficialitățile din România spun că reînvestirea lui Boris Johnson nu este de speriat pentru cetățenii români din Marea Britanie. Dan Mihalache, ambasadorul român din Londra a făcut aceste precizări vineri.
Alegerile parlamentare din Marea Britanie desfășurate joi au fost câștigate de Partidul Conservator condus de către Boris Johnson. Euroscepticul a fost reînvestit ca premier, ceea ce-i întărește convingerile. Astfel, va putea să-și onoreze promisiune de ieșire din Uniunea Europeană la începutul anului viitor.
Până pe 31 ianuarie 2020, Brexitul va fi efectuat complet.
Aceasta este promisiunea lui Boris Johnson, premier al Marii Britanii și fost primar al Londrei, timp de 8 ani de zile. În urma rezultatului alegerilor, îngrijorările românilor cu privire la viitorul în Regatul Unit se întețesc, motiv pentru care ambasadorul României la Londra a făcut o serie de precizări importante.
Românii din Marea Britanie nu au motive de îngrijorare, anunță Dan Mihalache.
„Statutul cetăţenilor români din Regatul Unit rămâne sub incidenţa aceloraşi reguli care au fost stabilite de către guvernele precedente”, a declarat vineri pentru Agerpres ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache.
Până în prezent, aproape 400.000 de români s-au înregistrat pentru statutul de rezident permanent. Până acum, nu au existat probleme, informează Dan Mihalache.
„Dacă vor exista (n.r. – probleme), eu îi invit pe cei care se confruntă cu anumite situaţii să ne semnaleze şi vom rezolva acest lucru prin dialog cu autorităţile britanice (…) Ne uităm la modul de configurare al viitorului guvern şi la proiectele de viitor pe care le putem construi după Brexit, un parteneriat strategic cu Marea Britanie reînnoit, aprofundat, la care lucrăm deja şi suntem interesaţi ca el să continue”, a precizat Mihalache pentru sursa citată.
Pentru a solicita statutul de rezident permanent, cetățenii români trebuie să fi avut reședința în Marea Britanie cel puțin 5 ani.
Problemele pentru Marea Britanie par însă a fi abia la început, chiar dacă Boris Johnson a făcut un apel la unitate chiar din primul său discurs.
Apelul la unitate al premierului britanic nu a avut succes cu naţionaliştii scoţieni ai SNP (Scottish National Party), care au obţinut 48 de locuri în Parlament. Scoţia vrea independenţa, iar succesul le-a dat încredere să forţeze un nou referendum asupra independenței Scoţiei, după cel pierdut în 2014, potrivit prim-ministrului scoţian Nicola Sturgeon.
În paralel, în Irlanda de Nord, unioniştii din formaţiunea sindicală, DUP (Partidul Unionist Democrat), în frunte cu Nigel Dodds, au cedat teren naţionaliştilor favorabili reunificării insulei, cerând din nou ruperea de Regatul Unit, după cum scrie Le soir.
Mii de botoșăneni de pe insula care a spus clar Brexit par a fi prinși în vâltoarea acestor evenimente, care sperăm că nu se vor precipita în următoarea perioadă.