Autorităţile locale vor fi obligate să reducă arieratele cu cel putin 85 la suta, în două luni!

Autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puÅ£in 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora.
 
Unităţile teritoriale ale Trezoreriei vor fi autorizate în acest caz să nu opereze plăţi din conturile unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ÅŸi instituÅ£iilor de subordonare locală, cu excepÅ£ia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale ÅŸi a contribuÅ£iilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum ÅŸi pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din instituÅ£iile de asistenţă socială ÅŸi a celor din instituÅ£iile de sănătate, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obÅ£inut de MEDIAFAX.
 
Arieratele reprezintă acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile.
 
"Prin excepÅ£ie de la prevederile din Legea nr. 273/2006 privind finanÅ£ele publice locale, ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ÅŸi ai instituÅ£iilor publice de subordonare locală, care înregistrează arierate la data de 31 ianuarie 2013 au obligaÅ£ia diminuării volumului acestora cu cel puÅ£in 85%, până la data de 31 martie 2013. Nu se iau în considerare arieratele aflate în litigiu. În cazul nerespectării prevederilor, unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului sunt autorizate să nu opereze plăţi din conturile unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ÅŸi instituÅ£iilor de subordonare locală, cu excepÅ£ia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale ÅŸi a contribuÅ£iilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum ÅŸi pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din instituÅ£iile de asistenţă socială ÅŸi a celor din instituÅ£iile de sănătate", se arată în document.
 
După diminuarea volumului arieratelor până la nivelul prevăzut, ordonatorilor de credite ai bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ÅŸi ai instituÅ£iilor publice de subordonare locală li se vor aplica regulile de plată a datoriilor prevăzute în Legea finanÅ£elor publice locale, până la achitarea integrală a arieratelor.
 
Astfel, autorităţile locale vor fi obligate, după reducerea volumului de arierate cu 85% în maximum două luni, să diminueze lunar volumul datoriilor cu cel puÅ£in 3%-5%, calculat la soldul lunii anterioare, sub sancÅ£iunea sistării fondurilor centrale din impozitul pe venit ÅŸi din alte surse bugetare.
 
Decizia este motivată de Guvern prin volumul mare al arieratelor înregistrate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale faţă de furnizorii de bunuri, servicii ÅŸi lucrări, necesitatea deblocării activităţii furnizorilor de bunuri, servicii ÅŸi lucrări care au de recuperat de la autorităţile administraÅ£iei publice locale, sume ce reprezintă arierate ÅŸi prevederile acordului stand-by dintre România ÅŸi Fondul Monetar InternaÅ£ional referitoare la reducerea arieratelor unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
 
La finele anului 2012, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, inclusiv instituÅ£iile publice finanÅ£ate integral sau parÅ£ial din bugetul local ÅŸi spitalele publice din reÅ£eaua autorităţilor administraÅ£iei publice locale, înregistrau arierate faţă de furnizorii de bunuri, servicii ÅŸi lucrări, în valoare de peste 800 milioane lei.
 
În acelaÅŸi timp, prin excepÅ£ie de la prevederile din Legea privind finanÅ£ele publice locale, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot contracta de la Ministerul FinanÅ£elor, până la data de 29 martie 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, în limita sumei totale de 800 milioane lei, conform HG 1.182/2012 privind aprobarea limitelor anuale, aferente anilor 2013, 2014 ÅŸi 2015, pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate ÅŸi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.
 
Sumele împrumutate vor fi folosite pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii ÅŸi lucrări, înregistrate ÅŸi neachitate până în prezent.
 
Împrumuturile se acordă cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicată de Banca NaÅ£ională a României.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primăria Botoșani alocă aproximativ 340.000 de lei pentru organizarea unui festival!

astăzi, 10:40

Consilierii locali se întrunesc, joi, în È™edinÈ›a ordinară aferentă lunii iulie. Astfel, aleÈ™ii locali vor avea de aprobat acordarea sumei de 339.000 de lei din bugetul local pentru or...

ASTĂZI: FC Botoșani - Unirea Slobozia, duel încins în Superligă!

astăzi, 10:23

FC BotoÈ™ani È™i Unirea Slobozia se confruntă astăzi, 28 iulie, de la ora 19:00, într-un meci din etapa a 3-a din Superligă. După victoria din runda precedentă, Unirea Slobozia caută sÄ...

O nouă alertă meteo pentru Botoșani, valabilă astăzi: Cod Portocaliu de ploi și vijelii!

astăzi, 10:06

Meteorologii au emis o nouă avertizare tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru judeÈ›ul BotoÈ™ani valabilă de astăzi, de la ora 16:00, până mâine, la ora 10:00. &Ici...