Având în vedere fenomenele prognozate, se impune luarea unor măsuri pentru protejarea populaţiei şi a bunurilor materiale.
În acest scop, Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a transmis Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă obligativitatea avertizării populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, analizarea situaţiilor potenţiale de pericol şi, acolo unde se impune, instituirea serviciului de permanenţă la primăriile localităţilor vizate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase. Totodată, s-a transmis necesitatea îndepărtării materialelor ce pot obtura cursurile de apă la formarea torenţilor.
Se impune necesitatea supravegherii permanente, pe durata atenţionării, a podurilor, podeţelor şi altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării lor cu plutitori, precum şi a zonelor în care este posibilă formarea torenţilor.
S-a dispus luarea tuturor măsurilor de protecţie a persoanelor şi bunurilor împotriva efectelor provocate de grindină, descărcări electrice, desprinderea sau căderea unor elemente din infrastructura de construcţii, precum şi ca urmare a ruperii şi prăbuşirii unor arbori.
În cazul producerii fenomenelor vizate, membrii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să fie pregătiţi să participe la acţiunile de protecţie şi de apărare împotriva inundaţiilor, cu utilajele şi echipamentele din dotare, să valorifice la maxim resursele umane şi materiale aflate la dispoziţie.
CLSU trebuie să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
Nicolae Iorgaal Judeţului Botoşani în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice prognozate.
I.S.U. Botoşani a dispus operaţionalizarea grupei operative şi măsuri de pregătire pentru intervenţie.
Compartimentul Informare si Relatii Publice al I.S.U. Botosani