Revoluția Română de la 1989 a fost marcată vineri dimineață și în municipiul Botoșani. Au fost celebrați prin acest eveniment 34 de ani de la victoria Revoluției și dobândirea libertății.
Acest moment simbolic pentru istoria română a fost marcat la Monumentul Eroilor Revoluției din 1989 din curtea Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Botoșani. Înainte de asta, oficialitățile botoșănene s-au adunat la placheta comemorativă de pe esplanada Palatului Administrativ.
Desfășurarea evenimentului din curtea lăcașului de cult a început cu stângul. O bună parte dintre invitați erau deja în curte, însă au fost lăsați să aștepte minute în șir în așteptarea primarului Cosmin Andrei, însoțit de comandantul garnizoanei.
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului României și a urmat oficierea serviciului religios de către preotul militar Teodor Cenușă, preotul Grigore Diaconu și părintele Cristian Buhaciuc.
Reprezentantul „Asociaţiei 22-25 decembrie 1989” a transmis un mesaj cu această ocazie.
„34 de ani. Iernile și verile brazdelor noastre, care, iată, așa cum m-am temut chiar din acele zile, vor duce în cele din urmă la nostalgie după ticăloșiile și regimul mizerabil pe care atunci toți l-am simțit. Resorturile nostalgiilor, cei mai mulți dintre noi le știm pentru că este tendința naturală a psihicului uman de a se apăra de tot ce este negativ, pentru că altfel am sta permanent cu el pregătit și am înnebuni. Mai există eterna tradiție a „înainte era mai bine”, eram cu toții mai tineri. Singura modalitate a unora de a-și exprima nemulțumirea este de a pune în balanță situația de acum cu ce a fost. Și, într-adevăr sunt o serie de aspecte negative care ne marchează pe toți, însă de aici până la a determina ca aproape 50% din populația acestei țări să spună că era mai bine atunci... din păcate, nu a fost cu neputință ca după 1989 să ne trezim cu o situație oarecum similară (...) Crăciun fericit!”, a declarat Tudor Maxim, reprezentantul Asociației Revoluționarilor „22-25 decembrie 1989”.
Manifestările dedicate Revoluției Române se desfășoară la Botoșani de ani de zile după același program, cinstirea eroilor căzuți în 1989 devenind mai mult o convenție a administrațiilor locale și județene.
Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989. Acestea au dus la căderea regimului comunist și a dictatorului Nicolae Ceaușescu.