Aurora boreală văzută din Botoșani: ”Sunt pur și simplu fără cuvinte!”

Aurora boreală văzută din Botoșani: ”Sunt pur și simplu fără cuvinte!”

 Aurora boreală pe malul Siretului  Foto: Cătălin Urdoi

Aurora boreală a colorat din nou cerul României noaptea trecută. Nuanţe roşiatice, mov sau roz au acaparat bolta cerească, iar fenomenul a fost vizibil din aproape toate judeţele ţării, inclusiv din Botoșani.

Reţelele sociale s-au umplut de poze cu peisaje cum doar în ţările nordice au mai fost văzute, iar specialiştii vin şi cu explicaţii.

”Un vis devenit realitate”

Bucovineanul Cătălin Urdoi, un pasionat fotograf, a reușit noaptea trecută să surprindă imagini magnifice chiar pe malul Siretului.

”Dacă aș vrea să vă redau în cuvinte ce am simțit în seara asta, mi-ar fi imposibil… Să vezi aurora așa cum am văzut-o eu, de pe malul Siretului, mi se pare un vis devenit realitate. Sunt pur și simplu fără cuvinte!”, a transmis emoționat Cătălin Urdoi.




Atmosfera magică a cuprins întreaga țară, de la Botoşani, Baia Mare, Dej, dar şi Piatra Neamţ. Aurora boreală i-a ţinut pe locuitori cu ochii aţintiţi spre cer minute în şir.

Aurora boreală la Smârdan, județul Botoșani

Aurora boreală a fost vizibilă, în noaptea de joi spre vineri, și la Botoșani, imaginile fiind surprinse la Smârdan de Emanuel Mihalache.




Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul

Specialiştii spun că fenomenul s-a produs în urma unei furtuni solare puternice.

"Centrul magnetic al Pământului generează un clopot ce respinge radiaţiile ionizante solare. Acele radiaţii care se deplasează cu viteze mai lente decât cele ale luminii. Ele generează aşa numitele furtuni geomagnetice, încărcând, ionizând foarte puternic atmosfera terestră. Şi atunci, când aceste furtuni geomagnetice sunt mai intense, aurora se vede mai bine, mai mult şi mai puternic, departe, inclusiv la noi. Noi avem doar norocul de a vedea culorile roşiatice, adică cele de la înălţime, nu cele care ajung aproape de sol, cele de culoare albăstruie, verzuie, galbenă", spune Adrian Bîlbă, doctor în Ştiinţe, potrivit Observator.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doi polițiști din Botoșani au respins mita oferită de o șoferiță! (Video)

astăzi, 11:21

Joi, 10 octombrie 2024, în jurul orei 10:40, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați prin inte...

Inițiativă de suflet a unor eleve de la un colegiu renumit din Botoșani!

astăzi, 11:00

Patru liceene din clasa a X-a de la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani au demarat o acțiune caritabilă, marcând astfel Ziua Mondială a Alimentației, sărbătorită l...

(P) 3 sfaturi de care să ții cont când alegi scaunul de birou

astăzi, 10:48

Scaunul de birou influențează sănătatea, mai ales când stai mai mult de opt ore pe el. Din acest motiv alegerea produsului potrivit este mai mult decât o chestiune de confort. Postura ...