Au plecat din Botoşani pentru a scăpa de sărăcie, şi au ajuns afacerişti în Italia

Au plecat din Botoşani pentru a scăpa de sărăcie, şi au ajuns afacerişti în Italia

 Daniel Baciu  Digi24

Românii din Italia au, în general, o imagine proastă. Fiecare incident în care e implicat un conaţional ţine capul de afiş al ziarelor din Peninsulă. Gazetele nu scriu însă şi despre cei care au reuşit să pună pe picioare afaceri de milioane de euro şi să aducă sume importante la economia locală. Şi totuşi, românii din Italia nu sunt doar infractori, ci şi oameni de afaceri. În 2012, spre exemplu, un român a fost desemnat antreprenorul străin al anului.

Cel mai mare şantier din Roma a fost deschis în 2004. O să se tot lucreze aici până în 2018. Lucrarea se întinde pe o sută de mii de metri pătraţi. Spaţiu pentru un mall, săli de cinema, hipermarketuri şi clădiri de birouri. Pe toate acestea îşi pune semnătura o echipă de români.

Pe şantier, italiana se aude atât de rar, încât pare limbă străină. Nici nu e de mirare. Jumătate dintre muncitori sunt din Moldova, iar cealaltă din Ardeal. Români plecaţi acum 10-15 ani din sărăcia şi lipsa de şansă de acasă.

"Am venit eu în primul an. La un an jumătate mi-am adus şi familia. Ne găsim bine aici." (Reporter: A mai rămas cineva acasă?) Au rămas genitorii, bătrânii", spune unul dintre muncitori.
Fraţi, surori sunt toţi plecaţi. Condiţiile de muncă şi ceea ce oferă statul în momentul de faţă... , întărește un altul.
Nu-i ca acasă, în România, dar suntem ca o familie aici, spune un alt angajat al șantierului.

Un alt destin special l-a avut Daniel Baciu, care abia terminase liceul când a pornit din Botoşani spre Italia. Prima tentativă a eşuat.
În '99 am venit. Am încercat în '98 să vin cu călăuză, ne-au prins, ne-au întors la sârbi. Ne-au pus interdicţie pe două luni de zile şi după aia am venit în '99, cu viză de Germania, povestește românul.

Câțiva ani, a fost mecanic auto. N-a durat mult până să-şi deschidă propriul service.
Pe Daniel îl cunosc de 5-6 ani. Mereu am venit la el. E un om bun. Mereu disponibil, iată, după cum vedeţi, spune unul dintre clienții săi, italian.

Afacerea a mers bine aşa că şi-a chemat şi fratele la Roma. O dată pe an, îşi vizitează cele câteva rude rămase acasă.

Citeşte mai mult pe DIGI 24

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
307

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
442

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
573

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...