Au început Deniile din Săptămâna Patimilor

În lăcașurile de cult din Botoșani au început din această seară Deniile din Săptămâna Patimilor, moment în care credincioșii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii.

În săptămâna Sfintelor Patimi, sfintele slujbe vor fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, potrivit rânduielilor liturgice și tipiconale, cu respectarea regulilor de protecție sanitară

Deniile se săvârșesc începând cu seară Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Cuvântul "denie" vine de la slavonescul "vdenie" și înseamnă priveghere sau slujba nocturnă.

Deniile ilustrează momentele dramatice legate de patimile și jertfă Mântuitorului Iisus Hristos. Două dintre slujbe au o semnificație aparte și o structura specială.

Astfel, Denia din Joia Patimilor, cunoscută și că Denia celor 12 Evanghelii, recapitulează istoria mântuirii, începând cu Cină cea de Taină și continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea și moartea, încheind cu punerea în mormânt.

Vineri seară, credincioșii merg cu flori la biserica. Înainte de denie, în cadrul unei alte slujbe, se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf – o pânză pe care se află imprimată icoană punerii în mormânt a lui Iisus Hristos. Acest obiect de cult este așezat pe o masă mai înalta, care închipuie Mormântul Domnului și pe care se așează florile. Credincioșii sărută Evanghelia și crucea așezate pe Epitaf, după care trec pe sub masă, fie o singură dată, fie de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a fost în mormânt.

Denia de vineri se mai numește și Prohodului Domnului și evocă deopotrivă durerea la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, cât și nădejdea în biruință Învierii ce se întrezărește. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului.

La final, există obiceiul că preotul să împartă florile celor care au participat la slujba, pentru a fi puse acasă la icoane.

Deniile se țin și în alte momente din anul bisericesc, fiind slujbe de dimineață (utrenii) făcute însă seară în cadrul privegherilor, după slujba obișnuită de seară (vecernie), scrie ziare.com.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta