Au devenit "stăpâni" pe pământul Botoşanilor. "Nu suntem ameninţaţi de investitorii străini", ne asigură şeful Direcţiei Agricole! TOPUL după suprafeţele deţinute!

Au devenit "stăpâni" pe pământul Botoşanilor. "Nu suntem ameninţaţi de investitorii străini", ne asigură şeful Direcţiei Agricole! TOPUL după suprafeţele deţinute!
Terenurile agricole din judeţul Botoşani au atras ca un magnet în ultimii ani investitori străini, care au ajuns să fie "stăpâni" peste mii de hectare de pământ.

De regulă, aceste firme sunt exploatate prin intermediul unor firme locale sau cu capital mixt. Preţurile net inferioare faţă de cele practicate în alte ţări, calitatea solului, dar şi forţa de muncă ieftină de la noi din judeţ, sunt principalele motive pentru care investitori din Germania, Danemarca, Austria sau Italia şi-au îndreptat atenţia către terenurile agricole din Botoşani.

O parte dintre aceste terenuri au fost cumpărate, prin intermediul societăţilor locale, la preţuri variind între 1.500 şi 3.000 pe hectar, o parte au fost luate în arendă de la localnici, de regulă căutându-se zone în care suprafeţele să fie compacte.

Pe majoritatea surpafeţelor controlate la nivelul judeţului Botoşani de investitorii străini se cultivă porumb şi grâu, o mare parte din producţie fiind dată la export.

Potrivit datelor Direcţiei Agricole Botoşani, în topul firmelor cu capital strain care deţin cele mai mari suprafeţe de teren agricol, în Botoşani, se numără Agri Pe Frumuşica cu peste 4.000 de hectare, Agraria Nord, de asemenea cu o suprafaţă pe care o exploatează de peste 4.000 de hectare, Şoimii Brăieşti cu 1.700 de hectare, Arland Răchiţi cu 1.500 de hectare şi Nireva Farming cu peste 1.000 de hectare. În anul 2014, un fond american de investiţii, Anholt Investment, a achiziţionat exploataţiile agricole deţinute de Agraria Nord şi Arland, plătind în medie 1.800 de euro pentru fiecare hectar.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Botoşani spun totuşi că investiţiile străine în agricultură reprezintă un procent foarte mic în comparaţie cu suprafaţa totală de teren agricol existentă la nivelul judeţului.

"Din 400.000 de hectare de teren agricol cât există în judeţul Botoşani,  cele exploatate de firme cu capital mixt nu depăşesc 20.000 de hectare. Nu suntem ameninţaţi de investitorii străini. Cea mai mare parte a terenului arabil este lucrată de cetăţeni români, de persoane din zona respectivă, de societăţi puternice din Botoşani", a precizat Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

Vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole rămâne în continuare o afacere profitabilă. În anul 2014, la nivelul judeţului Botoşani au fost peste 1.600 de oferte de vânzare-cumpărare, pentru peste 1.500 de hectare de teren agricol, pentru care s-a cerut aviz de la Direcţia Agricolă.

 

Spune-ne opinia ta