Atenționare ISU Botoșani: Autorități pregătite pentru gestionarea situațiilor de urgență!

În contextul fenomenelor meteorologice anunÈ›ate la nivelul țării È™i în judeÈ›ul BotoÈ™ani, salvatorii sunt pregătiÈ›i să intervină în caz de nevoie.

Atenționare ISU Botoșani: Autorități pregătite pentru gestionarea situațiilor de urgență!

   Foto: Arhivă

La nivelul judeÈ›ului BotoÈ™ani, toate instituÈ›iile cu rol în managementul situaÈ›iilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să intervină pentru salvarea vieÈ›ii È™i protejarea bunurilor materiale ale cetățenilor.

În contextul avertizărilor hidro-meteorologice intrate în vigoare în această dimineață, pentru siguranÈ›a cetățenilor, monitorizarea eficientă a evoluÈ›iei situaÈ›iei operative È™i asigurarea unei intervenÈ›ii prompte în cazul înregistrării unor evenimente, la nivelul judeÈ›ului BotoÈ™ani au fost adoptate următoarele măsuri:

-  instituirea serviciului de permanenţă la sediul tuturor primăriilor;

-  realizarea unei evidenÈ›e a persoanelor vulnerabile È™i cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din judeÈ›;

- monitorizarea cursurilor de apă de pe raza unităților administrativ - teritoriale, a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundaÈ›ii, în special pe perioada atenÈ›ionărilor/avertizărilor meteorologice de tip NOWCASTING È™i intervenÈ›ia de urgență, dacă situaÈ›ia o impune;

- asigurarea operativității tehnicii de intervenție la inundații de la nivelul tuturor primăriilor;

- activarea Centrului JudeÈ›ean de Conducere È™i Coordonare a IntervenÈ›iei BotoÈ™ani la sediul Inspectoratului pentru SituaÈ›ii de Urgență „Nicolae Iorga” al judeÈ›ului BotoÈ™ani, cu reprezentanÈ›i din cadrul Inspectoratului de PoliÈ›ie JudeÈ›ean BotoÈ™ani, Inspectoratului de Jandarmi JudeÈ›ean BotoÈ™ani, Serviciului Teritorial al PoliÈ›iei de Frontieră BotoÈ™ani, Sistemului de Godpodărire a Apelor BotoÈ™ani, DirecÈ›iei JudeÈ›ene de Drumuri È™i Poduri BotoÈ™ani, SecÈ›iei Drumuri NaÈ›ionale BotoÈ™ani È™i furnizorilor de utilități, pe perioada de valabilitate a avertizărilor hidro-meteorologice;

- creșterea capacității operaționale la nivelul ISU Botoșani.

De asemenea, pentru preîntâmpinarea situaÈ›iilor deosebite, vor continua recunoaÈ™terile în teren în zonele cunoscute cu risc de inundaÈ›ii, se va informa populaÈ›ia asupra măsurilor È™i a modului de comportare în cazul producerii situaÈ›iilor de urgență, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru SituaÈ›ii de Urgență de la nivelul primăriilor.

Totodată, la toate subunitățile de pompieri se va asigura operativitatea tehnicii de intervenție la inundații (motopompe remorcabile și transportabile, bărci, camioane etc.).

Toate aceste măsuri dispuse sunt esenÈ›iale pentru a asigura rapiditatea È™i eficienÈ›a intervenÈ›iilor, în cazul manifestării unor situaÈ›ii deosebite.

EvoluÈ›ia situaÈ›iei operative va fi atent monitorizată pentru asigurarea implementării măsurilor necesare gestionării eficiente a situaÈ›iilor de urgență care pot pune în pericol vieÈ›ile È™i bunurile cetățenilor.

Reamintim faptul că judeÈ›ul BotoÈ™ani se va afla, în următoarele ore sub incidenÈ›a a trei coduri de ploi abundente, vânt puternic È™i inundaÈ›ii, astfel:

- până la ora 20:00, cod galben de ploi însemnate cantitativ È™i intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25... 40 l/mp È™i izolat de peste 50 l/mp. Vântul va avea la rafală 45... 65 km/h È™i izolat 70 km/h.

- de astăzi, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, cod portocaliu de ploi torenÈ›iale È™i abundente È™i intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp È™i prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp È™i izolat de peste 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 ...80 km/h.

- până mâine, la ora 24:00, cod galben de inundaÈ›ii pe râul Jijia È™i afluenÈ›ii acestora. Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanÅ£i, torenÅ£i ÅŸi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaÅ£ii locale ÅŸi creÅŸteri de debite ÅŸi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menÅ£ionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APÄ‚RARE" .

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Risc de inundații pe râurile Prut și Jijia până pe 1 octombrie!

astăzi, 12:34

Hidrologii au actualizat prognoza È™i au anunÈ›at că există, în continuare, risc de inundaÈ›ii pe râurile Jijia, Prut È™i afluenÈ›ii acestora. De asemenea, a fost emis un cod cod port...

Lângă noi: Primul tramvai-cafenea din România a ieșit pe traseu!

astăzi, 11:38

Primul tramvai cafenea de la noi din È›ară a ieÈ™it pe traseu la IaÈ™i. TuriÈ™tii, dar È™i ieÅŸenii au îmbrățiÈ™at rapid ideea, mai ales că drumul este foarte atractiv, urcând dealul C...

Cod roșu de ploi torențiale și abundente în județul Galați!

astăzi, 10:13

Meteorologii au emis o nouă atenÈ›ionare meteo pentru judeÈ›ul GalaÈ›i. Astfel, pe 30 septembrie de la ora 00:00 până la ora 09:00 va fi COD ROȘU. În judeÈ›ul GalaÈ›i va ploua torenÈ...