ATENŢIE! Scrisoarea medicală, OBLIGATORIE de la 1 iunie

Medicii din spitale şi policlinici vor da pacienţilor, la externare, scrisoare medicală pentru doctorul de familie, şi nu "fiţuici scrise de mână", iar cei din privat pot redacta astfel de acte dacă au contract cu o casă de asigurări de sănătate, a spus vicepreşedintele CMR, Constantin Cârstea.

"De la 1 iunie, vom afişa în cabinete obligativitatea scrisorii medicale după externarea din spital sau după finalizarea investigaţiilor din ambulatoriu. De asemenea, vom face precizarea că scrisoarea medicală eliberată de medicul din privat care nu este în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate nu este valabilă. Medicul de familie va colabora cu medicii de specialitate. Să nu plimbăm pacienţii între spital şi cabinet pentru că domnul profesor le-a dat o fiţuică scrisă de mână, în loc de scrisoare medicală. Pentru că se vor supăra şi vor spune cum noi, medicii de familie, să nu luăm în considerare fiţuica domnului profesor", a spus vicepreşedintele CMR, Constantin Cârstea, luni, la conferinţa Mediafax organizată la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Tot CMR se gândeşte să ceară o perioadă de graţie de şase luni pentru implementarea scrisorii medicale, timp în care cei care au rămas cu vechile obiceiuri "ale petecului de hârtie" să nu fie sancţionaţi.

"Doctorii din privat să afle că nu pot elibera scrisori către medicul de familie, dacă nu au contract cu CNAS, iar scrisoarea şi reţeta nu vor fi validate dacă nu a fost bifată rubrica scrisoare medicală şi reţetă", a mai spus vicepreşedintele CMR.

Cârstea a vorbit totodată despre modul în care ar putea fi făcută riscograma.

"Să poţi să faci o riscogramă trebuie să ai nişte criterii de încadrare într-o categorie terapeutică Aceasta se obţine prin examen clinic completat cu examen de laborator. Pentru examenul clinic, pot să fie elaborate nişte criterii care, automat, să fie bifate când au fost identificate, iar dacă există o suspiciune despre o altă afecţiune, completezi cu investigaţii de laborator, ca să lămureşti suspiciunea respectivă. După examenele clinice, poate fi o baterie de teste de laborator, importante pentru fiecare grup de afecţiuni. Este foarte important să ştim cât îşi poate permite, ce îşi poate permite statul. Riscograma trebuie să conţină o încadrare într-o categroie de boală", a adăugat Constantin Cârstea.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Diplomă de Vrednicie pentru botoșăneanul care salvează inimi: ”Este o onoare care ne amintește de misiunea noastră profundă” (Foto)

astăzi, 10:48

Vlad Plăcintă a primit, din partea Înalt Prea Sfinției Sale Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Diploma de Vrednicie pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul ...

Razii de amploare, noaptea trecută, în Botoșani. Peste 50 de sancțiuni, un șofer drogat a fost scos din trafic! (Foto)

astăzi, 10:26

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, cu sprijinul celor de investigații criminale, a polițiștilor rutieri, a celor din cadrul subunităților de poliție și a jandarmilor și po...

Tânără amenințată cu moartea, botoșănean ridicat de polițiști și băgat în arest! (Video)

astăzi, 09:59

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 41 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul ...