Atentie la rovinieta! Soferii sunt filmati, amenda vine acasa!

Atentie la rovinieta! Soferii sunt filmati, amenda vine acasa!

   Mediafax

De la 1 octombrie, şoferii trebuie să îşi cumpere rovinieta electronică. Cei care vor fi surprinşi în trafic, de camerele video sau de echipe de controlori, fără documente care să ateste plata acesteia vor primi acasă amenzile, care variază între 250 şi 4.500 lei.

În plus, pe lângă amenzi, vor trebui să achite şi despăgubiri, în funcţie de tipul vehiculului, între 28 şi 1.210 euro. De exemplu, posesorii de autoturisme care nu vor avea rovinietă riscă amenzi între 250 şi 500 de lei, scrie gandul.info.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat că tarifele rovinietei rămân neschimbate, iar cele achiziţionate deja îşi menţin valabilitatea până la data expirării. De exemplu, pentru autoturisme tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale este de 28 de euro, de 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masă până la 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa între 7,5 şi 12 tone şi vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri.

Tariful va fi de 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi trei axe şi 1.210 tone pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe.


Despăgubirile, constituite ca venituri extrabugetare ale CNADNR

Compania Naţională de Autostrăzi a mai anunţat că banii proveniţi din despăgubiri vor fi venituri extrabugetare ale CNADNR, acestea reprezentând o sumă egală cu tariful pe un an, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă. Rovinieta poate fi cumpărată de la orice subunitate CNADNR, de la benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom şi OMV, de la oficiile Poştei Române, de la Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri Români, dar şi la firmele de distribuţie Scalla, Speedy, Medina şi Pasaj.

"Procedura este simplă. Conducătorul auto îi comunică operatorului, pe proprie răspundere, numărul maşinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul vehiculului şi perioada de valabilitate a rovinietei. Operatorul introduce în calculator numărul autovehiculului, iar sistemul generează, automat, toate datele de identificare, precum şi categoria vehiculului, dar şi numele proprietarului", explică reprezentanţii CNADNR.

După achitarea tarifului, cumpărătorul primeşte un bon de casă sau factură, dacă solicită, în locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz. Controlul în trafic este efectuat de către echipaje formate din politişti, lucrători ai Autorităţii Rutiere Române şi CNADNR, cu ajutorul unor terminale mobile (PAD).

Verificarea se face tot online. Controlorul introduce în terminal numărul maşinii şi află, rapid, dacă deţinătorul autoturismului a plătit sau nu rovinieta. În cazul constatării unei contravenţii i se întocmeşte proces-verbal şi i se reţine certificatul de înmatriculare, mai scrie gandul.info
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
507

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
158

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
431

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...