Atentie la Loganurile albe cu numar B-18-Z(xx): pe ele se afla noile radare-minune ale politiei!

Atentie la Loganurile albe cu numar B-18-Z(xx): pe ele se afla noile radare-minune ale politiei!
De la 1 martie, Politia Rutiera ii va vana pe vitezomani cu radare noi, imposibil de detectat in timp util cu aparatele existente pe piata.

De luni, cele 449 de celebre Dacia Logan "de 70.000 de euro", al caror pret a fost renegociat la jumatate, dupa un imens scandal, vor incepe treptat sa intre pe sosele, pentru a-i vana pe vitezomani cu aparate radar pe care actualele detectoare existente pe piata nu le vor mai putea "simti" la timp.

Potrivit comisarului-sef al Politiei Rutiere, Lucian Dinita, noile radare se pun automat in functiune doar atunci cand sesizeaza ca un autovehicul a depasit viteza, astfel ca detectorul "simte" radarul prea tarziu, iar soferul nu mai are timp sa franeze si, astfel, sa incetineasca pana la viteza legala. Un alt avantaj al politistilor asupra soferilor cu detectoare de radar va fi raza de actiune a noilor echipamente: producatorul britanic garanteaza eficienta acestora chiar si atunci cand autoturismul vizat se afla la 1,6 kilometri. Actualele detectoarele de radar, in schimb, nu functioneaza pe asemenea distante.

Noul tip de radar are si functie de supraveghere a circulatiei si de masurare a vitezei, sustine seful Politiei Rutiere, astfel ca "orice incalcare a regulilor de circulatie va fi filmata si nu o sa mai poata spune soferul: n-am facut eu, domne, asa ceva".

Iar filmarea va fi posibila si noaptea, prin infrarosu, imaginile fiind stocate pe hard-diskuri performante.

In fata noii provocari lansate de autoritati, soferii au inceput deja sa se mobilizeze. Primul pas: pe internet au inceput de cateva saptamani sa circule numerele de inmatriculare ale celor 12 masini cu radar din judetul Constanta: toate sunt de forma B-18-Z(xx). Politistii ne-au confirmat ca informatiile vehiculate pe forumuri sunt reale, insa comisarul-sef Lucian Dinita nu are emotii ca numerele vor fi invatate pe de rost de soferi: "si care e problema? Asa orice masina de politie e inscriptionata, soferii le recunosc oricum".

Cele 449 de masini ale Politiei sunt Dacia Logan MCV combi, cu motor de 1.5 litri, pe motorina. Noile radare folosite functioneaza in banda K si sunt model Bee III, produs de firma Traffic Safety Systems din Marea Britanie. Pretul de achizitie al autovehiculelor a fost de aproximativ 34.000 de euro (10.500 masina, restul au costat dotarile), cu tot cu echipamentele electronice. Pretul cuprinde de asemenea asigurarile CASCO si RCA, doua seturi de anvelope si reviziile tehnice pe parcursul a trei ani, cat dureaza garantia.

 


(Articol complet pe romanialibera.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Noi modificări în privința concediilor medicale! Cine primește direct 7 zile de concediu medical

astăzi, 08:33
31

Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial ordinul care limitează concediile medicale acordate de medicii de familie. Astfel, este modificat modul în care sunt acordate conc...

„Condu ca o femeie!“: Campania inedită împotriva accidentelor rutiere

astăzi, 07:29
55

Într-un gest îndrăzneț și neconvențional, o asociație franceză a lansat o campanie rutieră menită să schimbe stereotipurile de gen. Sloganul lor, „Condu ca o femeie!“,...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Cuv. Teodor cel Sfinţit; Sf. Cuv. Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei

astăzi, 07:11
35

Sfântul Teodor a fost ucenicul marelui Pahomie, apoi, stareţ după el, la mănăstirile din Tabena Egiptului. S-a născut în Tebaida de Sus din părinţi creştini şi pe când avea ...