Atentie la inspectiile fiscale! ANAF efectueaza controale mai drastice

Inspectiile fiscale efectuate de ANAF in ultimele sase luni arata ca institutia se concentreaza pe noi directii atunci cand verifica activitatea firmelor, a precizat Alex Milcev, specialist EY. In plus, inspectorii fiscali au transformat cu usurinta in ultima perioada spetele fiscale in spete penale. Avand in vedere aceste aspecte, firmele ar trebui sa aiba o abordare preventiva si sa se pregateasca cu atentie pentru eventualele inspectii fiscale, este de parere specialistul.

Experienta ultimelor sase luni ne arata anumite tendinte noi in derularea inspectiilor fiscale, de care companiile trebuie sa tina cont pentru a evita amenzi, penalitati, dar si repercusiuni mai serioase, sustine Alex Milcev, Partener si Lider al departamentului de Asistenta fiscala si juridica, EY Romania, intr-un comunicat al companiei remis astazi redactiei.

Mai exact, organele fiscale se concentreaza cu predilectie pe doua directii: o data pe aspecte legate de servicii, dobanzi si redevente in tranzactiile intra-grup si, in al doilea rand, pe deductibilitatea cheltuielilor cu servicii, deci implicit si deductibilitatea TVA, a adaugat acesta.

De asemenea, specialistul sustine ca inspectorii se concentreaza tot mai mult pe analiza substantei economice a tranzactiilor, dar si pe tranzactiile cu contribuabili inactivi.

Mai mult decat atat, o alta tendinta din ce in ce mai evidenta este usurinta cu care inspectiile fiscale pot‚ in ultimul timp, transforma o speta fiscala intr-o speta penala, cu implicarea rapida a procuraturii, sau chiar a DNA, in cazul unor acuzatii mai grave, a subliniat Alex Milcev.

"Suspiciunile de evaziune fiscala se contureaza mult mai rapid decat pana acum si reprezinta o parghie pe care organele fiscale o folosesc pentru a pune presiune suplimentara pe companii. De aceea, recomandam tuturor companiilor sa fie vigilente, sa aiba o abordare preventiva continua la nivelul oricarui aspect fiscal si sa se pregateasca cu atentie pentru eventuale inspectii fiscale", a precizat specialistul EY.

Conform sursei citate, ANAF si-a trasat recent ca obiectiv optimizarea inspectiilor fiscale, astfel incat timpul de derulare si numarul lor sa scada. In acest sens, institutia planifica trecerea de algoritmul manual de selectie a contribuabililor vizati pentru inspectie, utilizat in prezent, la un algoritm informatizat.

Cum te pregatesti pentru o inspectie fiscala?

In situatia in care contribuabilii sunt supusi unei inspectii fiscale acestia trebuie sa se situeze intr-un raport de egalitate cu organele fiscale, a declarat Lucia-Raluca Nae, director financiar la compania Quintiles, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate organizata in martie anul trecut.

Mai mult, numarul angajatilor din firma care intra in contact cu inspectorii trebuie sa fie cat mai mic, pentru a evita in acest fel scurgeri de informatii care ar putea afecta firma, sustine sursa citata.

In plus, nu este recomandat ca firmele sa astepte discutia finala cu inspectorii pentru a clarifica diverse aspecte, pentru ca ar putea fi prea tarziu, ci ar trebuie sa existe un dialog pe tot parcursul inspectiei, este de parere aceeasi sursa.

Potrivit Codului de Procedura Fiscala, contribuabilii trebuie sa le asigure inspectorilor un spatiu adecvat unde sa-si poata desfasura activitatea si sa pastreze in siguranta documentele, iar inspectia se poate desfasura doar in timpul orelor de munca.

In plus, pe durata inspectiei, contribuabilii sunt obligati sa colaboreze cu inspectorii fiscali, dar au si dreptul de a fi informati de catre echipa de control despre cum decurge aceasta. De asemenea, cei verificati au dreptul sa se impotriveasca reverificarii unei perioade care a facut deja obiectul unei inspectii fiscale. Reverificarea se face doar prin decizia conducatorului autoritatii fiscale, in situatia cand apar elemente noi ce nu au fost cunoscute primei echipei de inspectie.
In functie de solicitarile inspectorului, contribuabilul poate solicita o pauza in care sa se consulte cu avocatul sau contabilul.

Pe durata inspectiei, inspectorii pot cere lamuriri si explicatii scrise, daca sunt nemultumiti de primele informatii primite. Pentru explicatii, contribuabilul primeste o lista cu intrebari punctuale la care trebuie sa se raspunda intr-o perioada de timp care va fi agreata de comun acord.

CITESTE MATERIALUL COMPLET

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

astăzi, 21:58

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...

Polițiștii din Botoșani au năvălit în Centrul Vechi, ce constatări au făcut! (foto)

astăzi, 19:19

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, între orele 18.00-02.00, a fost desfășurată o razie, cu efective mărite, pe raza orașului municipiului Botoșani și a comunelor arondate Secțiil...

Șeful IȘJ Botoșani, mesaj către directori în condițiile meteo anunțate. „Am făcut un apel...”

astăzi, 18:30

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat deja că școlile din zonele afectate de fenomenele meteorologice vor fi închise. În acest sens, prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar ge...