Atentie, indemnizatia de crestere a copilului se recalculeaza doar la cerere!

Daca pana acum, indiferent de salariul pe care-l realizau, mamicile primeau de la stat 600 de lei ajutor din partea statului pentru a-si creste copilasul, incepand din aceasta luna, ele pot primi o indemnizatie de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni.

Femeile care primesc deja aceasta indemnizatie pot cere recalcularea drepturilor banesti, daca acest lucru este in avantajul lor.

Pentru noile dosare, se va acorda din oficiu, suma de 600 de lei pentru femeile al caror venit mediu din ultimul an lucrat e mai mic de 600 de lei, sau 85% din venit daca au avut un venit mediu in ultimul an lucrat mai mare de 600 de lei. Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi insa 4.000 de lei.

Indemnizatia se va calcula in functie de media veniturilor nete obtinute de mama (sau de tata, daca el va fi cel care va solicita concediul de crestere a copilului), in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.

Se iau in considerare orice venituri realizate de mama in ultimul an anterior nasterii copilului supuse impozitarii conform Codului Fiscal.

De aceasta lege vor beneficia chiar si mamele care deja sunt in plata, indiferent ca mai au un an de primit bani de la stat sau o luna. De aceeasi lege vor beneficia si mamicile care au adoptat un bebelus.

Persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatie de crestere a copilului care nu au depus cererile pana in 31. 12 2008, o pot face in 60 de zile lucratoare de la data de la care se stabileste dreptul conform legii.

Mamicile care depasesc acest termen pierd o luna de zile de plata, dar pot sa-si depuna in continuare dosarele.

Mamele care primesc deja bani trebuie sa obtina o noua adeverinta de la serviciu, pe care sa o depuna la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Apărării anunță recrutări pe bandă rulantă: „E nevoie de mai multă lume!”. Ce spune despre armata obligatorie

astăzi, 14:31

Ministrul Apărării din partea USR, Ionuț Moșteanu, vrea investiții mai mari în Armată. În opinia oficialului Guvernului Bolojan, MApN trebuie să se bazeze pe 120.000 de cadre. Mo...

Cadre didactice și inspectori școlari din Botoșani, experiențe preofesionale în Cehia, Turcia și Franța! (Foto)

astăzi, 13:07

Aproape 40 de cadre didactice și inspectori școlari au beneficiat de experiențe valoroase de formare și schimb de bune practici, cu scopul de a transforma școlile din mediul rural în comuni...

De ce renunță tinerii teologi la preoție? Preot din Botoșani: ”Prima dată am crezut că glumește”

astăzi, 12:16

Conform unor studii recente, un număr mare de preoți renunță în fiecare an la preoție. Informația este confirmată de un preot botoșănean. Mai exact, părintele Teodor Ciurariu, de la...