ATENTIE! ICCJ a decis: Profesia de avocat poate fi exercitata doar de membrii barourilor UNBR!

Profesia de avocat poate fi exercitata doar de catre persoanele care detin titlul de avocat dobandit in cadrul barourilor membre ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), a hotarat luni Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Decizia vine in conditiile in care nu toate instantele judecatoresti au considerat ca persoanele care sustin ca sunt avocati in barouri particulare incalca legea.

ICCJ a admis luni un recurs in interesul legii prin care s-a stabilit ca persoanele care exercita activitati specifice profesiei de avocat in entitati nerecunoscute de lege savarsesc o infractiune. Astfel, acestea pot fi pedepsite in conformitate cu prevederile Codului penal.

"Fapta unei persoane care exercita activitati specifice profesiei de avocat in cadrul unor entitati care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati prevazuta de art. 348 Cod penal", scrie intr-un comunicat de presa al ICCJ, conform Avocatnet.ro.

Acest recurs in interesul legii a fost promovat de Ministerul Public din cauza practicii neunitare a instantelor de judecata. Mai exact, daca unii judecatori au fost de parere ca exercitarea profesiei de avocat in cadrul unor barouri particulare este impotriva legii, altii au apreciat ca persoanele care fac acest lucru nu pot fi trase la raspundere. Prin urmare, datorita deciziei ICCJ, s-a stabilit ca exercitarea profesiei de avocat poate fi facuta doar de catre membrii barourilor din cadrul UNBR.

"Insusirea temeiurilor invocate in recursul in interesul legii inlatura orice interpretare care adauga nepermis sau refuza aplicarea stricta a legii, care nu a permis niciodata infiintarea barourilor de catre particulari. Hotararea  pronuntata in solutionarea recursului in interesul legii pune capat unei practici judiciare neunitare care a adus grave prejudicii intereselor justitiabililor si consumatorilor de servicii juridice, care au fost indusi in eroare cu privire la dobandirea si folosirea titlului profesional de avocat in activitati care, potrivit legii, sunt rezervate persoanelor care asigura  exercitarea calificata a dreptului constitutional la aparare cu garantiile pe care legea le confera celor care au dobandit, potrivit legii, calitatea de avocat", se afirma intr-un comunicat de presa al UNBR.

In fiecare judet al tarii poate exista si functiona un singur barou membru al UNBR, potrivit Legii nr. 51/1995, care interzice in mod expres constituirea si functionarea barourilor in afara Uniunii.

Exercitarea fara drept a profesiei de avocat se pedepseste, asa cum reiese din Codul penal, cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda.

Important! Decizia ICCJ va deveni obligatorie pentru toate instantele de judecata din tara de la momentul publicarii acesteia in Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ești obligat să prestezi ore suplimentare? Ce ar trebui să știe botoșănenii!

astăzi, 09:00

Orele suplimentare sunt acele ore de muncă efectuate în plus față de programul normal de lucru. Codul Muncii din România prevede: „Pentru salariații angajați cu normă î...

Familie în pericol, salvată de la dezastru de intervenția promptă a pompierilor botoșăneni! (Foto)

astăzi, 08:49

S-a întâmplat în localitatea Ionășeni, județul Botoșani. Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca ac...

Iftime, întrebat pe stradă cu ce se ocupă: ”Sunt un om bogat, am cele mai profitabile firme!”

astăzi, 08:01

Valeriu Iftime, finanțatorul celor de la FC Botoșani, a fost oprit în plină stradă și a fost întrebat, în momentul în care era filmat, clip pus ulterior pe platforma TikTo...