Atenție! Fraude online, ce fenomen periculos le poate goli conturile botoșănenilor!

Polițiștii botoșăneni atrag atenția cu privire la existența unor noi modalități de comitere a fraudelor cu investiții, prin care indivizii sau entitățile necinstite promit investitorilor potențiali oportunități de investiții extrem de profitabile dar care în realitate, nu există sau sunt înșelătoare.

Investițiile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar această creștere a dat naștere și unui fenomen periculos, și anume fraudele cu investiții.

Aceste fraude denumite și investmentfrauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile spulberate, reprezintă scheme diversificate și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.

Persoanele vătămate accesează pe diferite rețele de socializare postări ce conțin reclame cu privire la servicii de investiții financiare, iar după aceea furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame.

În continuare, sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon atât românești, cât și din afara granițelor.

Autorii, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Investițiile sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiția constă în achiziționarea de criptomonede și transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori. Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiții.

În multe situații, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să își instaleze pe dispozitivele electronice folosite(telefon, tabletă, laptop etc.) aplicații tip remote desktop (control de la distanță), prin care aceștia capătă control total al acelor dispozitive.

Astfel, fără să conștientizeze efectul acțiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale și bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor.

Persoanele vătămate sunt convinse să trimită mai multe sume de bani (criptomonedă) deoarece se creează aparența că investițiile sunt profitabile, ajungând astfel chiar la sume de zeci de mii de euro „investiți” în astfel de scheme frauduloase.

 În momentul în care se încearcă retragerea sumelor de bani, sunt inventate o serie de pretexte și scenarii prin care autorii încearcă să convingă victimele că pentru a beneficia de acel profit, trebuie să transfere mai multe sume de bani, sub pretexte precum: taxe de retragere, garanții transferuri, amenzi etc.

 În paralel datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacționare criptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc.

Pentru prevenirea unor astfel de încercări de fraudare, polițiștii vă propun să aveți în vedere următoarele recomandări:

-verificați cu atenție firma/platforma prin intermediul căreia urmează să vă plasați investițiile, orice firmă sau individ care oferă servicii de investiții trebuie să fie licențiat și autorizat. Verificați întotdeauna background-ul unei companii și asigurați-vă că au licența adecvată.

-atenție, la promisiunile nerealiste, dacă sună prea bine pentru a fi adevărat este mai mult decât posibil să fie o fraudă, păstrați un simț critic și nu vă lăsați înșelați de promisiuni nerealiste de profituri, fiți sceptici față de promisiunile de câștiguri imense și rapide dar și față de anunțuri care se prezintă ca oferte pe termen limitat. Investițiile financiare presupun riscuri și nicio entitate autorizată nu poate garanta profituri!

-nu oferiți informații personale sau financiare altor părți decât celor autorizate. Cumpărarea de acțiuni nu poate fi realizată decât printr-un intermediar autorizat și acesta nu solicită plăți sau date personale prin intermediul unei pagini de internet.

-cerere de informații scrise, solicitați întotdeauna informații scrise, cum ar fi prospectele de investiții, detaliile companiei sau orice alt document relevant, citiți cu atenție aceste documente și asigurați-vă că înțelegeți toate aspectele implicate, nu cedați presiunii de transfer de bani, promotorii fraudelor pot folosi tactici agresive pentru a determina investitorii să acționeze rapid, precum termene limită sau oportunități exclusive care „dispar rapid”

-raportați fraudele, dacă sunteți victima unei fraude cu investiții sau suspectați că cineva încearcă să vă înșele, raportați situația autorităților financiare și poliției.

 Prudența este cheia pentru a vă proteja de investmentfrauds!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Clipe dramatice pentru o familie cu patru copii dintr-o localitate din Botoșani: Întreaga locuință a a luat foc!

Friday, 29 November 2024

O familie cu patru copii, din localitatea Pomârla, trece prin momente grele după ce locuința i-a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Cele șase persoane au reușit s...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „ Doar alegând echipa Valeriu Iftime, echipa PNL, putem schimba ceva cu adevărat în Botoșani!”

Friday, 29 November 2024

„De aceea, fac un apel către toți botoșănenii noștri din diaspora să își încurajeze rudele și apropiații de acasă, din județ, să iasă la vot! Este crucial să ieșim &ic...

Liderii PSD îi îndeamnă pe botoșăneni să voteze pentru binele familiei lor, pentru cei care dintotdeauna le-au asigurat creșteri de venituri și speranța unui trai mai bun (foto)

Friday, 29 November 2024

„Vă mulțumesc pentru că ați fost alături de noi, candidații PSD Botoșani în toată această perioadă. Astăzi se încheie campania pentru alegerile parlamentare și urmează v...